Povećati prisustvo Švajcarskih kompanija u BiH

Srna
Povećati prisustvo Švajcarskih kompanija u BiH

SARAJEVO - Na redovnim političkim konsultacijama Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara i Švajcarskog ministarstva inostranih poslova konstatovano je da u oblasti ekonomskih odnosa ima dosta prostora za unapređenje saradnje, a prije svega za veće prisustvo švajcarskih kompanija u BiH uz korištenje potencijala dijaspore BiH u toj zemlji.

Švajcarska strana obavijestila je delegaciju BiH o namjeri da donira tri miliona vakcina posredstvom "Kovaks" mehanizma, da bi ubrzala isporuku vakcina zemljama, među kojima je i BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

Na sastanku u Bernu iskazana je zahvalnost Švajcarskoj za finansijsku pomoć BiH, koja je namijenjena rješavanju hitnih potreba uzrokovanih pandemijom.

Osim o trenutnoj situaciji i posljedicama u obje zemlje izazvanim pandemijom virusa korona, te vakcinama, dvije delegacije razgovarale su i o političkoj situaciji u BiH i odvijanju aktivnosti u integracijskim ostvarivanjima spoljnopolitičkih prioriteta BiH, te situaciji u regionu i primjerima uspješne saradnje.

Delegacija Švajcarske iskazala je punu podršku naporima BiH u ispunjavanju reformskih obaveza na njenom evropskom i evroatlantskom putu. Dogovoren je nastavak uspješne saradnje održavanjem redovnih konsultacija dva ministarstva.

Delegaciju BiH predvodio je vršilac dužnosti sekretara Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara Bakir Sadović, a delegaciju Švajcarske pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Centralnu Aziju Ana Ifkovits Horner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana