Povećanje ulaganja u zapadni Balkan

Glas Srpske
Povećanje ulaganja u zapadni Balkan

LONDON - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je za investicije i kredite u 2009, u zemljama u kojima je prisutna, uključujući države zapadnog Balkana, izdvojila najviše novca od kada postoji, izjavio je predsjednik u Tomas Mirou, prenijela je Beta.

- Radićemo više nego što smo radili u 2008. Bićemo uključeni u stabilizaciju finansijskog sektora, ali ćemo pomagati i privredu i investirati u infrastrukturu -  rekao je Mirou u razgovoru sa novinarima iz jugoistočne Evrope u sjedištu EBRD u Londonu.

On je dodao da je EBRD za 2009. izdvojila sedam milijardi evra, odnosno 30 odsto više nego prošle godine.

Prema njegovim riječima, to je najveća suma novca koju je EBRD

izdvojila od kada je osnovana, 1991. godine.

- Nastavićemo da budemo snažno prisutni u evropskim zemljama - rekao je Mirou i dodao da su za EBRD veoma važna ulaganja u infrastrukturu, ali da ipak najveći dio investicija te banke, odnosno 80 odsto, odlazi u privatni sektor.

Govoreći o svjetskoj ekonomskoj krizi, Mirou je kazao da nije sigurno "da smo dotakli dno u ekonomiji" jer još nije poznato koliko će kriza trajati i kako će ići oporavak.

- Mislim da su najveći rizici od lomova banaka i kolapsa valuta nestali -  dodao je on.

Upitan da li će banka eventualno koofinansirati projekat "Južni tok", Mirou je kazao da EBRD pomaže velike projekte, ali da treba sačekati da taj projekat bude gotov.

On je kazao da EBRD ima određene uslove kada finansira projekte tog tipa, poput staranja o životnoj sredini.  

- U tom smislu, mi smo voljni i možemo da koofinansiramo velike projekte poput izgradnje gasovoda - rekao je Mirou.  Kada je riječ o projektu gasovoda "Nabuko", Mirou je kazao da će EBRD rado koofinansirati taj projekat kada bude završena finansijska konstrukcija.

Srbija

EBRD postoji 18 godina, a u Srbiju je od 2001. godine uložila 1,4 milijarde evra. Najviše novca otišlo je na razvoj putne

infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana