Povećana potražnja za flaširanom vodom, uvoz sve veći...

Danijela Bajić
Povećana potražnja za flaširanom vodom, uvoz sve veći...

BANjALUKA - Vrućine, ali i sumnja u kvalitet vode iz česmi, povećale su potražnju za flaširanom vodom, što svjedoče poluprazni rafovi marketa, ali i podaci o uvozu, prema kojima je za taj proizvod u osam mjeseci ove godine u BiH potrošeno čak 205,07 miliona maraka.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, od januara do kraja avgusta ove godine uvezena su 166,64 miliona litra vode, dok su u istom periodu lani stigla 151,73 miliona litara u vrijednosti od 181,49 miliona KM.

Podaci pokazuju da je najviše flaširane vode u BiH ove godine stiglo iz Srbije i Hrvatske, a na policama marketa našlo se i ovo piće iz Brazila, Sjeverne Koreje i Tajvana.

Trgovci, ali i prerađivači vode širom Republike Srpske i FBiH zadovoljno trljaju ruke, ističući da prodaja flaširane vode nikad nije bila bolja, posebno u protekla dva-tri mjeseca.

Da je potražnja za flaširanom vodom velika potvrđuju i u kompaniji “Vitinka”, u sklopu koje radi i fabrika “Vivija”. U ovoj kompaniji kažu da je flaširana voda proteklih mjeseci išla kao alva.

- Zbog visokih temperatura i suše posebno je bila povećana potražnja velikih porodičnih pakovanja vode, od pet i više litara - kazali su u ovoj kompaniji.

Komercijalni direktor kompanije “Kort marketi”, u čijem je lancu i brend “Aljua Doria” Bojan Stupar istakao je da je potražnja za njihovom flaširanom vodom proteklih mjeseci skočila za 30 odsto u odnosu na isti period lani.

- Inače se tokom ljetnih dana flaširana voda troši više nego obično, međutim ove godine potražnja je bila dosta veća, zbog nezapamćenih vrućina i suše - kazao je Stupar i dodao da, uprkos većoj potražnji, bez problema uspijevaju da ispoštuju sve kupce.

Zbog nabavke nove ambalaže, tačnije čepova koji se ne odvajaju od flaše, što nalažu propisi Evropske unije, doći će, naglasio je Stupar, do male korekcije cijena flaširane vode.

Trgovci ističu da u posljednja dva-tri mjeseca ne mogu nabaviti vode koliko kupci kupuju.

- Gotovo svaki dan nabavljamo vodu u flašama, jer pored vrućine sve se više traži i zbog čestih sumnji u njen kvalitet - kazala je prodavačica u jednom od banjalučkih marketa Rada S.

Izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić istakla je za “Glas” da je suša uzrokovala probleme na mnogim izvorištima, a građani su počeli da sumnjaju u ispravnost i kvalitet vode sa česme.

- Zbog toga se mnogi odlučuju na flaširanu vodu, dok su vrućine dodatno pogurale prodaju - istakla je Marićeva i dodala je da cijena flaširane vode na benzinskim pumpama, pa i u pojedinim marketima, previsoka.

Izvoz

Prema podacima UIO, rastao je i izvoz vode pa je tako BiH za osam mjeseci ove godine u inostranstvo plasirala 95,60 miliona litara ovog pića, u vrijednosti od 53,62 miliona KM. U istom periodu lani BiH je izvezla 72,35 miliona litara vode čija je vrijednost bila 37,24 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana