Povećana kamatna stopa

Nada Branković
Povećana kamatna stopa

BANjA LUKA - Investiciono-razvojna banka RS povećala je kamatne stope na svoje kreditne linije u prosjeku za 0,5 odsto, izjavio direktor IRB-a Brane Stupar na konferenciji za novinare koja je u petak održana u Banjoj Luci.

Prosječna kamatna stopa trenutno je 6,51 odsto, dok je prije povećanja bila 5,98 odsto.

- Povećanje kamatnih stopa u skladu je sa pravilima koje je usvojila Vlada Srpske, a naša obaveza je da po tim pravilima dva puta godišnje, 31. marta i 30. septembra, mijenjamo kamatnu stopu koja je isključivo vezana za kretanje Euribora, koji je  sa 4,73 odsto povećan na 5,29 odsto -  istakao je Stupar.

Izvršni direktor Sektora za plasmane IRB-a Mirjana Čomić izjavila je da su se kamatne stope po kreditnim linijama prije povećanja kretale od četiri do 7,33 odsto, a nakon povećanja od 4,39 do 7,89 odsto.

Stupar je naglasio da je u prethodnih pola godine, zbog bankarske krize u SAD, Euribor, odnosno međubankarska kamatna stopa, rastao i da se u narednom periodu njegovo kretanje ne može predvidjeti.

- U četvrtak su smanjene referentne kamatne stope Evropske investicione banke i Američkih federalnih rezervi, kao i druge četiri centralne banke, tako da će i to u narednom periodu uticati na smanjenje međubankarske cijene kredita pa bi i kamatne stope mogle i pasti - naglasio je Stupar.

Dodao je da IRB ima obavezu da promijeni referentne kamatne stope za kreditne linije koje daju krajnjim korisnicima, a ako se ukaže potreba, uz odobrenje Vlade RS, radiće se i vanredna korekcija kamatnih stopa.

- Prošle sedmice Vlada RS kao skupština IRB-a usvojili su plan relokacije sredstava unutar kreditnih linija, a promjena prema sektorima i fondovima nije bilo, pa su uslovi regulisani razvojnim planom i programom ispunjeni - rekao je Stupar.  

Istakao je da je bilo promjena kada je riječ o kreditnim linijama za preduzetnike i preduzeća koja je povećana za 45,8 miliona maraka, dok su umanjene kreditne linije za mikrobiznis u poljoprivredi, za pravna lica koja se bave poljoprivredom i start-ap linija, kao i plasmani u hartije od vrijednosti.

Stupar je rekao da IRV u dogovoru sa Svjetskom bankom radi na kreiranju kreditne linije za kreditiranje kupaca proizvoda domaćih izvoznih preduzeća.

"Ekonomski monitor"

Izvršni direktor Sektora za makroekonomske analize IRB-a Ognjen Đukić naglasio je da je IRB objavila drugi bilten "Ekonomski monitor" čija je osnovna namjena da na jednom mjestu pruži sve potrebne informacije investitorima.

- Osim njega, postoje još i dvije baze podataka i to baza podataka o investicionim lokacijama u RS i baza podataka o ekonomskim indikatorima u RS. U toku je izrada i treće baze podataka o projektima, tačnije o preduzećima koji traže stalnog strateškog partnera - istakao je Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana