Povećan kreditni rejting Srbije

Glas Srpske
Povećan kreditni rejting Srbije

BEOGRAD - Najveća bonitetska kuća na svijetu "Dan i Bredstrit" povećala je u martovskom izvještaju rejting Srbije sa visokorizičnih DB5a na DB4d, što je prvi put svrstava u grupu zemalja sa umjerenim rizikom poslovanja.

Od evropskih zemalja ovoj grupi pripadaju i Albanija, Bugarska, Rumunija, Makedonija i Turska, javile su agencije.

Rejting koji ova kuća dodjeljuje određenoj zemlji ukazuje na rizik poslovnog okruženja u toj zemlji i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija.

Na povećanje rejtinga Srbiji, navodi se u izvještaju, uticala su brojna pozitivna ekonomska i politička kretanja, a izglede za makroekonomsku stabilnost zemlje u velikoj mjeri pomogao je sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).
U "Dan i Bredstritu" za naredni period očekuju da će inflacija i deficit tekućeg računa biti daleko ispod problematičnog nivoa dostignutog u 2008. godini.

U regionu i dalje najveći rejting ima Slovenija (DB2c), a za njom slijede Grčka (DB3c), Hrvatska i Mađarska (DB3d), Bugarska, Rumunija i Albanija (DB4a) i Makedonija (DB4b). Niži rejting od Srbije u regionu ima BiH sa rejtingom (DB6a).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana