Povećan broj malih i srednjih preduzeća u Srpskoj

Marina Čigoja
Povećan broj malih i srednjih preduzeća u Srpskoj

BANjA LUKA - U 2008. godini u Republici Srpskoj je povećan broj malih i srednjih preduzeća (MSP) i radnji za oko osam odsto, čime je zabilježen i rast ukupnog prihoda u njima, govore preliminarni podaci kojima raspolaže Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća RS.

Direktor Agencije Slobodan Marković je istakao da je poslovanje MSP u ovoj godini značajno otežano zbog uticaja svjetske ekonomske krize, ali i "zbog opšte atmosfere stvorene oko krize i najava mjera štednje".

- Za sada, posljedice o kojima se puno govori nisu još uvijek alarmantne, ali pravu sliku imaćemo tek poslije prikupljanja kvartalnih izvještaja za 2009. godinu.  Izvještaj o stanju u 2008. godini je gotov u radnoj verziji i u narednim danima Vlada RS trebalo bi o njemu da raspravlja prije nego što bude upućen u Parlament RS - naglasio je Marković.

On je rekao da banke nisu pretjerano pooštravale uslove kreditiranja ovih preduzeća, ali su odlučile da se dodatno kadrovski osposobe, odnosno da unajmljuju konsultante i domaće eksperte i "siđu" direktnije u preduzeća u postupku obrade kreditnih zahtjeva.

- Ovo nam govori da banke postaju značajno odgovornije prema klijentu i njegovim rizicima u slučaju da mu se odobri kredit. Ovo u jednu ruku pomaže preduzećima jer će prije ili kasnije oni koji odobravaju kredite snositi odgovornost za loše plasmane. U RS se već priča o mogućnostima da će za neke loše plasmane, ipak, rizik i odgovornost snositi banka i njeni službenici - naglasio je Marković.

Kada su u pitanju krediti IRB-a, dodao je da je za njih interesovanje veliko, ali da je kvalitet ponuđenih poslovnih i razvojnih planova veoma nizak.

- To je osnovni razlog za nezadovoljavajuće mali broj plasmana. U RS se sprema formiranje garantnog fonda, kao poluge za podršku MSP i radnjama - naglasio je Marković.

Statistika

- Od ukupnog broja proizvodno-uslužnih preduzeća kojih u RS ima 13.493, iz kategorije MSP je 13.433, odnosno mala i srednja preduzeća u RS čine 99,56 odsto preduzeća. Od ukupnog broja MSP u RS oko 77 odsto su mikro (do deset radnika) oko 18 odsto mala (do 50), a ostalo srednja (do 250 radnika) - istakao je Slobodan Marković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana