Povećan broj firmi u blokadi

Jelena Bjelica
Povećan broj firmi u blokadi

Banjaluka - U BiH je početkom ovog mjeseca 35.846 preduzeća imalo blokiran bar jedan račun u banci, što je za 534 više u odnosu na novembar, podaci su Centralne banke BiH.

- Ukupno je blokiran 58.541 račun poslovnih subjekata kod banaka. Prošlog mjeseca blokiranih računa je bilo ukupno 57.409 - podaci su CB BiH.

Na spisku blokiranih našla su se velika preduzeća, male prodavnice, uslužne radnje, udruženja, sportski klubovi, pa čak i političke stranke.

Među strankama kojima je blokiran račun i dalje se nalazi račun Gradskog odbora SDS-a Banjaluka, opštinskih odbora Socijalističke partije u Šipovu i Doboju, Narodne radikalne stranke i opštinskog odbora PDP-a, ali se ne navodi koja je opština u pitanju.

Između ostalog, račun je blokiran i šumskim gazdinstvima "Čemernica" iz Kneževa, "Borja" iz Teslića i "Jasenik" iz Bratunca kao i "Mosor" iz Šipova.

Blokirano je i nekoliko računa banjalučkog hotela "Atina", Fakulteta kozmetologije i estetike iz Banjaluke, preduzeća "Dobojputevi", "MB Kekerović", "Jelšingrad", "Dušanić" iz Prnjavora, "Energoinvest" iz Istočnog Sarajeva i Banjalučkog velesajma.

Direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac istakao je da podaci o povećanom broju blokiranih računa ukazuju na sve gori položaj privrednih društava.

- Naša interna kriza, koju vučemo već godinama, i svjetska ekonomska uslovljavaju sve teže uslove poslovanja. U što skorije vrijeme je neophodno preduzeti dodatne napore za rasterećivanje privrede - rekao je Grabovac.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić slaže se s tvrdnjom da je sve veći broj preduzeća sa blokiranim računima jedan od glavnih pokazatelja lošeg stanja u privredi.

- Jedan od razloga zbog čega se objavljuju blokirani računi je da poslovni subjekti znaju s kim mogu da sarađuju, a ko je u lošem finansijskom stanju -  kazao je Milić.

Nameti

Grabovac je naglasio da je objavljivanje spiska blokiranih računa korisno iz više razloga.

- Najvažnije je da se ukaže na izuzetno loš položaj privrednika kako bi nadležni shvatili da više nema vremena za gubljenje, nego da je potrebno vidjeti koji su to potezi koji u najkraćem vremenu mogu da olakšaju poslovanje u privredi - kazao je Grabovac i dodao da bi svim privrednim društvima najznačajnije bilo rasterećivanje od nameta u vidu poreza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana