Potrošači u RS ne znaju porijeklo mesa

Marina Čigoja
Potrošači u RS ne znaju porijeklo mesa

BANjALUKA - Zbog nepostojanja zakonskih akata koji bi obavezali trgovce da istaknu deklaracije na uvoznom mesu, potrošači u Srpskoj jedu meso sumnjivog kvaliteta, najčešće iz Argentine i Brazila, a domaći proizvođači trpe veliku štetu, rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac.

- To je veliki problem i za proizvođače i za potrošače. U BiH se uvozi meso iz Brazila i Argentine, gdje se životinje hrane genetski modifikovanom hranom, a uvozi se i meso kojem je istekao rok i koje ne bi smjelo da se upotrebljava. Zato što nema nikakvog pravilnika i zato što je kod nas ova oblast potpuno neuređena, ovdje se jede sve, bez obzira na to da li je ispravno ili ne - kazao je Usorac.

On je istakao da deklaracije na mesu kod nas uopšte ne postoje i da se ne zna iz koje države ono dolazi.

- Nema nikakve evidencije, jednostavno smo prepušteni da jedemo šta nam se nudi, pa šta bude. Stalno upućujemo inicijative da se naši pravilnici pooštre. Ne tražimo da budu ništa oštriji od onih u EU već, jednostavno treba reći šta može da se uvozi, a šta ne - naglasio je Usorac.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Miroslav Milovanović rekao je ranije da se pripremaju zakonski i podzakonski akti kojima će se veliki trgovinski centri obavezati na javno isticanje deklaracije na uvezenom mesu.

Milovanović je istakao da o ovom pitanju Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS svakodnevno stižu prigovori, kako potrošača tako i domaćih proizvođača.
- Jedini način borbe protiv uvoznog lobija je stimulacija domaće proizvodnje kako bi domaći proizvodi bili konkurentni uvoznim - rekao je Milovanović.

Generalni sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović kaže da potrošači sada kupuju meso kojem ne znaju ni rok trajanja ni porijeklo.

- Činjenica je da ne znamo šta kupujemo. Kada bi barem znali da li je domaće ili uvozno, mogli bismo na neki način da se prema tome orijentišemo. Bez obzira na to što ne znamo kakvo meso kupujemo i odakle je, ono je kod nas još uvijek najskuplje u regionu. Tu najgore prolaze potrošači, ali i domaći proizvođači koji se suočavaju sa niskom otkupnom cijenom žive stoke. Jasno je da tu neko ostvaruje veliku zaradu - naglasio je Petrović.

Zakon

Dragovan Petrović je istakao da je u pripremi zakon o zaštiti potrošača na nivou RS u kojem će predstavnici potrošača nastojati precizno da definišu problem deklarisanja proizvoda, prije svega mesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana