Potrošači u RS ne poznaju svoja prava

Vedrana Kulaga
Potrošači u RS ne poznaju svoja prava

BANjA LUKA - Iako je zaštita prava potrošača u Republici Srpskoj proteklih godina znatno poboljšana, nivo njihove zaštite još nije na zadovoljavajućem nivou. Potrošači u RS i dalje najčešće imaju problema sa reklamacijom prehrambenih proizvoda i komunalnih usluga.

Rekao je juče "Glasu Srpske", povodom obilježavanja 15. marta Svjetskog dana zaštite prava potrošača, sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović i dodao da je zaštite potrošača u Srpskoj daleko ispod evropskog nivoa.

- U odnosu na period od prije četiri godine, postignuti su određeni pomaci u poboljšanju pozicije potrošača. Sada potrošači u RS donekle znaju koja su njihova prava.  Najčešće se javljaju problemi oko reklamacije prehrambenih proizvoda i komunalnih usluga - rekao je Petrović.

S obzirom na to da u Zakonu o zaštiti potrošača BiH ima određenih nedorečenosti, Petrović je naglasio da bi tokom ove godine trebao da bude izrađen i Zakon o zaštiti potrošača RS.

Predstavnici Ministarstva trgovine i turizma RS juče su, povodom Dana potrošača, na Trgu Krajine u Banjoj Luci podijelili promotivni materijal radi boljeg upoznavanja javnosti sa pravima i načinima zaštite potrošača.

Viši stručni saradnik za zaštitu potrošača u ovom ministarstvu Marica Đokić ocijenila je da trenutno stanje zaštite prava potrošača nije zadovoljavajuće, ali da je daleko iznad nivoa iz prethodnog perioda, u čemu značajnu ulogu ima i saradnja sa udruženjima potrošača.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH juče je saopšteno je da je u BiH neophodno aktivnije realizovati politiku zaštite potrošača.

U saopštenju se dodaje da se u realizaciju politike zaštite potrošača aktivnije moraju, pored ovog Ministarstva, uključiti i druge relevante institucije.

Svjetski dan zaštite prava potrošača obilježen je u tržnim centrima u Srpskoj koji su za kupce pripremili posebne pogodnosti i na taj način ukazali na spremnost da šire i povećavaju svijest o pravima potrošača u RS.

U Republici Srpskoj djeluje devet udruženja, koja su ispunila uslove za upis u registar koji vodi Kancelarija za zaštitu potrošača pri Ministarstvu trgovine i turizma RS, a kojima se potrošači iz cijele RS mogu obratiti povodom zaštite svojih prava.

"DON"

Povodom Svjetskog dana zaštite potrošača prijedorsko Udruženje građana "DON" dijelilo je promotivni materijal stanovnicima Prijedora namijenjen informisanju i obrazovanju potrošača. Ovu aktivnost u Prijedoru organizovala je Asocijacija potrošača RS uz podršku Ministarstva trgovine i turizma RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana