Potrošači ne znaju svoja prava

Daliborka Sekulić
Potrošači ne znaju svoja prava

BANjA LUKA - Prava potrošača u Republici Srpskoj najviše se krše kada je riječ o reklamaciji proizvoda, pružanju određenih usluga i nadoknadi štete.

Predsjednik Udruženja potrošača Republike Srpske Dragovan Petrović kaže da su za kršenje njihovih prava dijelom krivi i sami potrošači koji nisu dovoljno informisani o svojim pravima.

- Bacanjem računa i neobraćanjem pažnje na deklaraciju i rok trajanja proizvoda, potrošači dolaze u neugodnu situaciju da neispravnu robu ne mogu da vrate. Kada su za neispravan proizvod dali malu svotu novca, potrošači u većini slučajeva izbjegavaju reklamacije - objasnio je Petrović.

Informisanost i edukacija potrošača, prema njegovim riječima, veoma su važni da bi sa određenim prethodnim znanjem ljudi znali na šta da obrate pažnju pri kupovini prehrambene i tehničke robe.

Predsjednik Udruženja trgovaca BiH Petar Milanović naglasio je da nanošenje štete i nepoštovanje potrošača nije ni u interesu trgovaca.

- U politici svakog ozbiljnog trgovca i trgovačke organizacije, potrebe potrošača se stavljaju na prvo mjesto i nastoje se u što većoj mjeri poštovati. Ovo je osnovna premisa poslovanja - istakao je Milanović.

Ministarstvo trgovine i turizma RS lani je izdvojilo 100.000 maraka za zaštitu potrošača Srpske, a u regionalnim udruženjima potrošača smatraju da je ovaj iznos nedovoljan da bi se zaštita potrošača u RS podigla na viši nivo.

Brošure

Dragovan Petrović kazao je da će uskoro potrošačima biti dostupna brošura o genetski modifikovanim organizmima u ishrani ljudi. Udruženje potrošača Republike Srpske do sada je izdalo osam tematskih vodiča sa zakonima koji štite određena prava potrošača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana