Potrebna saradnja ratara i proizvođača

Glas Srpske
Potrebna saradnja ratara i proizvođača

BANjA LUKA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Radivoje Bratić smatra da je neophodno stvoriti jedinstven ciklus poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije, čime bi se i radnici i domaća proizvodnja uspješnije oduprli negativnom uticaju globalne ekonomske krize, javila je Srna.

- Povezivanje poljoprivrednih proizvođača, posebno povrtlara i voćara sa ovih prostora u jedan zatvoreni lanac sa proizvodnim procesom "Vitaminke" u Banjoj Luci je nešto što treba da bude budućnost i poljoprivrednika i ove prehrambene industrije, čime bi se mogao ublažiti, pa i spriječiti negativan uticaj globalne ekonomske krize - rekao je Bratić.

On je u petak, nakon obilaska proizvodnih pogona "Vitaminke" rekao da je postignut dogovor sa rukovodstvom ove firme o uključivanju povrtlara i voćara u proces proizvodnje hrane s ciljem obezbjeđenja plasmana voća i povrća, kao neophodne sirovine prehrambenoj industriji.

Član Uprave "Vitaminke" Žarko Mikić rekao je da je ove godine, samo za transport povrtlarskih kultura iz uvoza, ova firma platila 1,5 milion maraka, naglašavajući da bi ova sredstva bila višestruko korisnija da su uložena u razvoj domaće poljoprivrede, prije svega u izgradnju sistema za navodnjavanje i slične dugoročne investicije kojima bi se obezbijedila sirovina za prehrambenu proizvodnju.

- Nažalost, prvi put moramo konstatovati da su sa zapada počeli dolaziti vrlo neprijatni ekonomski i finansijski udari, pošto su izostale i neke već dogovorene naruybe - rekao je Mikić.

Napomenuo je da je "Vitaminka" već godinama jedan od najvećih proizvođača hrane u BiH koji je obezbijedio najrespektabilnije svjetske HASAP standarde za kvalitet hrane.

Mikić je naglasio da to nije dovoljno za uspješan izvoz, jer su zemlje iz okruženja uvele različite sisteme kako bi spriječile uvoz proizvoda konkurentskih firmi.

- To predstavlja problem svim kvalitetnim proizvođačima iz BiH - naglasio je Mikić.

Fabrika zapošljava više od 250 radnika, koji imaju prosječnu platu oko 550 maraka, te dvostruko veći broj sezonske rane snage. Mikić je naglasio da rukovodstvo "Vitaminke" očekuje da će finansijski pokazatelji poslovanja ove firme biti na nivou prošlogodišnjih, uz mogući finansijski pad u fizičkom obimu poslovanja zbog smanjenja izvoza. On tvrdi da će i pored svih teškoća "Vitaminka" u potpunosti obezbijediti domaće tržište sa svojim proizvodima.

- Očekujemo da će promet biti kao i lani i da ćemo premašiti 30 miliona maraka i mislimo da je to u ovakvim uslovima jako zadovoljavajuće - naglasio je Mikić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana