Potrebna reforma tržišta rada i javnog sektora

Agencije
Potrebna reforma tržišta rada i javnog sektora

Sarajevo - Dugoročni program strukturalnih reformi u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i Kosovu mora biti usmjeren na privlačanje većih trgovinskih i finansijskih tokova, reformu tržišta rada i javnog sektora, saopšteno je iz Kancelarije Svjetske banke u BiH, prenose agencije.

Loša ekonomska situacija u evrozoni odražava se na ekonomske aktivnosti i prihode u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i Kosovu, koji su nakon rasta od 2,6 odsto u prošloj godini smanjeni na jedan odsto u 2012. godini,

U svjetlu mnogo skromnijih izgleda za rast nego prije krize i velikih socijalnih pritisaka, države jugoistočne Evrope trebalo bi da donesu i hitno provedu ambicioznije programe strukturalnih reformi s ciljem rasta i otvaranja radnih mjesta.

- Uz veliki nivo javnog duga i finansijski pritisak, većina zemalja je donijela programe fiskalne konsolidacije - navode iz Svjetske banke i dodaju da je finansijski sektor u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu i Albaniji i dalje u relativno dobrom stanju, ali da su rizici povećani, posebno imajući u vidu opasnost od širenja krize iz Grčke.

Iz Svjetske banke ističu da je značajno da vlasti nastave da preduzimaju proaktivne mjere i zahtijevaju od banaka da osiguraju rezerve i pojačaju otpornost sektora.

Što se tiče dugoročnijeg perioda, kako ističu iz Svjetske banke, države jugoistočne Evrope imaju istorijsku priliku da iskoriste prednosti evropskog “voza konvergencije” i smanje razlike u prihodu po stanovniku u odnosu na razvijene “stare” zemlje EU, ali samo uz provođenje odgovarajućih politika i reFormi.

Svjetska banka predstaviće sutra u Sarajevu ekonomski izvještaj za jugoistočnu Evropu u kojem su razmatrana nedavna ekonomska događanja u regionu, uključujući dosadašnji uticaj krize evra, kao i ključne izazove politika koje se odnose na stabilnost i dugoročni rast u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana