Potrebna koordinacija opština i Vlade RS

Svetlana Dušanić
Potrebna koordinacija opština i Vlade RS

BANjA LUKA - Ministri u Vladi Republike Srpske predstavili su juče u brojnim opštinama Srpke mjere za ublažavanje posljedica svjetske ekonomske krize koje Vlada RS planira da provede.

Ministri su zaključili da bez dobre koordinacije lokalne zajednice sa Vladom RS ne može biti ni uspješne realizacije podsticajnih mjera Vlade na prevazilaženju svjetske  ekonomske krize.

Ministar zdravlja Ranko Škrbić je u Foči i Višegradu istakao da se neodgovorno ponašanje u lokalnim zajednicama neće tolerisati. Ukazao je na potrebu iskorišćavanja prirodnih resursa kojima Foča raspolaže, kao što su hidropotencijal, drvo i ugalj, ali i poljoprivreda, na kojima treba graditi puteve ekonomskog oporavka ove opštine.

U tom smislu, pomenuti su projekat gradnje HE "Gornja Drina" izgradnja malih hidroelektrana na rijeci Bistrici, te skoro nalaženje strateškog partnera za  rudnik mrkog uglja "Miljevina".

Ministar pravde Džerard Selman je u Čelincu rekao da je cilj Vlade da se umanje efekti krize na privredu RS, što podrazumijeva prije svega smanjenje javnih troškova, a pri tome treba pokušati zadržati broj zaposlenih radnika. Čelinački privrednici su zatražili od Vlade RS da ukine oporezivanje toplog obroka, donese mjere koje će spriječiti zloupotrebu bolovanja, istakli da je nedopustivo spora refundacija trudničkog bolovanja, te da obuzdaju zapošljavanje i potrošnju u administraciji na svim nivoima.

Na sastanku u Pelagićevu je istaknuto da je Vlada RS poljoprivrednicima obezbijedila pomoć za proljetnu sjetvu od
10.000 tona nafte i 30.000 tona vještačkih đubriva.

U Sokocu će kriza, kako je zaključeno na jučerašnjem sastanku, najviše pogoditi drvnu industriju koja predstavlja okosnicu privrede, zbog čega su učesnici od Vlade zatražili da više pažnje posvete ovom pitanju.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Boško Tomić je kazao da su vladine mjere usmjerene na podsticaj izvoza, subvencionisanje kamata, razvoj malih i srednjih preduzeća.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Radivoje Bratić predstavio je mjere za ublažavanje posljedica ekonomske krize u opštini Gacko i Bileća.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Jasna Brkić i ministar unutrašnjih poslova Stanislav Čađo učestvovali su u javnim raspravama u opštinama Šamac i Brod.

Mjere Vlade RS u opštinama Pelagićevo, Donji Žabar i Lopare predstavili ministar industrije, energetike i rudarstva Slobodan Puhalac i ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković. Tomić i ministar nauke i tehnologije Bakir Ajanović predstavili su mjere Vlade RS u Istočnom Starom Gradu i Palama, a ministar finansija Aleksandar Džombić u opštini Ljubinje.

Sastanak

- Sve primjedbe koje su ministri čuli tokom javnih rasprava biće sumirane i razmatrane na sastanku u Privrednoj komori RS, 5. februara - kazao je Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana