Potrebna hrabra akcija za rast privrede

Glas Srpske
Potrebna hrabra akcija za rast privrede

MARSELj - Šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard uputila je u petak apel za preduzimanje "hrabre akcije" da bi se podstakao rast svjetske privrede.

Predstavnici Grupe 7 najrazvijenijih zemalja sastali su se u Marselju da bi razmotrili "koordinisan odgovor" na globalne ekonomske probleme, prenijele su agencije.

Sastanak je uslijedio nakon što je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) prognozirala usporenje privrednog rasta u svijetu ove godine.

- Ključna poruka koju želim da pošaljem jeste da države moraju da djeluju odmah i da budu hrabre. Moraju da sprovedu svoju ekonomiju kroz ovu opasnu novu fazu oporavka - rekla je Lagard.

U analizi "Fajnenšel tajmsa" o budućnosti bankarskog sistema navodi se da je, tri godine nakon dna najgore finansijske krize u posljednjih 80 godina, jasnije nego ikada da je ona još uvijek tu, a posebno zabrinjava da se u nekim segmentima, posebno u SAD i evrozoni, kriza pogoršala.

Političari i poslovni sektor naglašavaju da su krediti ili nedostupni ili preskupi. Banke se žale da su im profiti toliko srezani da ih investitori napuštaju, a regulatori se u cijeloj priči nalaze u sredini, razdvojeni sumnjama oko toga da li njihov prirodan odgovor na krizu - donošenje strožih pravila - izgrađuje snažniji finansijski sistem, kao što bi trebalo, ili još dodatno osakaćuje posrnulu globalnu ekonomiju.

"Politički cirkus"

Na zajedničkom zasjedanju oba doma američkog Kongresa predsjednik SAD Barak Obama pozvao je zakonodavce da okončaju, kako se izrazio, "politički cirkus" u Vašingtonu i brzo pristupe usvajanju zakona o zapošljavanju, koji je uputio na Kapitol hil.

On je pozvao Kongres da usvoji ekonomski paket od skoro 450 milijardi dolara, s ciljem otvaranja novih radnih mjesta u SAD, gdje nezaposlenost trenutno prelazi devet procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana