Potrebna hitna reforma banaka

Glas Srpske
Potrebna hitna reforma banaka

NjUJORK - Britanski premijer Gordon Braun i francuski predsjednik Nikola Sarkozi uputili su zajednički poziv za sprovođenje hitne reforme finansijskih tržišta, prenijele su agencije.

Dvojica lidera su, u članku objavljenom u američkom dnevniku "Vol strit žurnal" uoči početka sastanka ministara Evropske unije u Briselu, istakli da bi vanredni porezi na bankarske bonuse, trebalo da budu prioritet.

Prema njihovom mišljenju, neprihvatljivo je da poreski obveznici pokrivaju troškove neuspjeha banaka, a da pri tom nemaju nikakve koristi od njihovog uspjeha.

Sarkozi i Braun su naglasili da ekonomija zbog finansijske krize više nije nacionalno, već globalno pitanje, tako da i finansijski standardi moraju biti globalni.
- Moramo obezbijediti, da putem odgovarajućih regulativa, finansijski sektor funkcioniše na globalnom nivou - navodi se u njihovom zajedničkom tekstu u "Žurnalu".

Podnoseći predbudžetski izvještaj za iduću godinu u britanskom parlamentu, ministar finansija Velike Britanije Alister Darling najavio je mjere za smanjenje velikog budžetskog deficita od 300 milijardi dolara.

Darling je rekao da će vlada uvesti poseban jednokratni porez bankama od 50 odsto, na sve isplate bonusa u iznosu većem od 40.000 dolara.

- Odlučan sam u namjeri da se izborim za vraćanje novca u korist poreskih obveznika. Jednokratni porez na pojedinačne bonuse platiće banke, a ne zaposleni u njima. Odmah će biti uvedene i mjere da se spriječi izbjegavanje ove poreske obaveze - rekao je Darling.

Bankari

Nezadovoljstvo ovakom vrstom reforme izrazili su bankari, koji smatraju da će oni, a ne banke biti pogođeni.

Dejvid Bjuik iz "Bi-Dži-Si" banke smatra da je ova odluka britanskih vlasti "potpuno je nepotrebna i kratkovida, a donijeta je zarad postizanja kratkoročnih političkih ciljeva",

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana