Potreban kredit za nastavak rada

M. Č.
Potreban kredit za nastavak rada

ZVORNIK - Iako je situacija u Fabrici glinice "Birač" izuzetno teška, menadžment ulaže ogromne napore da obezbijedi proces rada, isplati plate i redovno izmiri obaveze za poreze i doprinose, saopšteno je juče iz ove fabrike.

- Od aprila 2010. godine skoro redovno smo izmirivali obaveze po osnovu poreza i doprinosa. Sa jučerašnjom uplatom od 25.000 KM, "Birač" nema više dug po tekućim obavezama za poreze i doprinose koje nisu reprogramirane, te kojima je rok plaćanja istekao ili čije plaćanje nije odgođeno - rekao je predsjednik UO fabrike Martinas Ugianskis.

On je istakao da je jedino rješenje zamjena energenata i da su zato hitno potrebna kreditna sredstva kako bi u procesu proizvodnje prešli sa tečnog na čvrsto gorivo čime bi smanjili troškove, odnosno omogućili nastavak rada fabrike.

- Ako ne bude realizovana ova investicija, fabrika neće moći dugo izdržati i bićemo primorani zaustaviti proizvodnju, a to znači da će bez posla ostati 1.000 radnika - naglasio je on.

Predsjednik fabričkog Sindikata metalaca i rudara Mijat Živković rekao je da su radnici zabrinuti za sudbinu preduzeća zbog pogoršanih uslova poslovanja, koji su izazvani padom cijena aluminijuma i glinice, te vrtoglavim rastom cijena energenata i drugih ulaznih sirovina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana