Potražnja za telefonima imuna na krizu

Danijela Bajić
Potražnja za telefonima imuna na krizu

BANjALUKA - Potražnja za mobilnim telefonima u Republici Srpskoj i FBiH raste, što pokazuju podaci da je u proteklih šest mjeseci za ove i slične aparate iskeširano blizu sedam miliona maraka više u odnosu na isti period lani, a da građani ne žale novac potvrđuju i trgovci.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, od januara do kraja juna ove godine uvezeni su telefoni u vrijednosti od 98,62 miliona maraka, dok je na dažbine otišlo 22,47 miliona KM.

Mobilnih telefona u istom periodu prošle godine u BiH iz inostranstva stiglo je u vrijednosti od 91,71 miliona KM, za šta su dažbine iznosile 20,87 miliona KM.

- Najviše telefona ove godine u BiH stiglo je iz Kine i to u vrijednosti od 59,89 miliona KM, zatim iz Vijetnama 17.019, koji su koštali 28,70 miliona KM. Telefoni iz Amerike koštali su 109.466 maraka - kazali su u UIO.

Da je ove godine zabilježen značajan porast potražnje za mobilnim telefonima u odnosu na prethodne godine, svjedoče i u specijalizovanim radnjama. Prodavci mobilnih telefona razlog za veću potražnju vide u tom što kupcima daju mogućnost da plaćaju u ratama, bez kamate, ali i u praktičnosti ovih pametnih uređaja koji mogu da posluže i kao laptop.

Šefica u trebinjskoj radi “Tehno plus” Milica Fuštar kazala je za “Glas Srpske” da mobilni telefoni ove godine idu odlično. 

- Svi se žale na krizu, a potražnja za mobilnim telefonima dugo nije bila ovako dobra. Eto, za nekih sigurno 30 odsto imamo više posla nego lani. Platežna moć ove godine je, očigledno, veća, samo ne znam kako. Naši kupci ne žale novac, traže telefone skuplje i od 1.000 maraka - kazala je Fuštarova.

Dodala je da mlađa populacija pretežno kupuje malo jeftinije telefone, negdje do 400 KM, dok kupci srednjih godina uglavnom traže “ajfon” i “samsung” od 1.000 maraka, iako nisu rijetki ni oni koji pazare i skuplje aparate.

Rukovodilac maloprodaje u radnji “BG elektronik” u Bijeljini, koja poslovnicu ima i u Zvorniku, Predrag Dragutinović rekao je da je potražnja za mobilnim telefonima prilično povećana, posebno brendovima poput “ajfona” i “samsunga”.

- Prodaja telefona je sigurno za 25 odsto veća u odnosu na lani. Svaki telefon ima svog kupca, ali su najtraženiji oni koji koštaju između 600 i 800 maraka. Najskuplji telefon kod nas trenutno košta 1.049 maraka i nekih pet odsto kupaca pazari takve uređaje - kazao je Dragutinović.

Trgovkinja u radnji “Delta PS” u Banjaluci Vedrana Zarić takođe kaže da je ove godine definitivno veća potražnja za mobilnim telefonima nego lani.

- Uglavnom ljudi telefone kupuju na rate. Svi biraju malo bolje telefone, koje otplate u roku od dva da tri ili više mjeseci i to bez kamate - kazala je Zarićeva.

FIKSNI APARATI

Predrag Dragutinović kazao je da, iako su mobilni telefoni preplavili tržište, i dalje postoji potražnja sa fiksnim aparatima, naročito nakon grmljavine i vremenskih nepogoda. 

- Za fiksni telefon sa bežičnom varijantom potrebno je izdvojiti u prosjeku oko 60 maraka, dok telefoni sa kablom koštaju 40 KM i njih uglavnom kupuju stariji kupci - kazao je Dragutinović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana