Potraživanja firmi veća od milijardu maraka

Marina Čigoja
Potraživanja firmi veća od milijardu maraka

BANjALUKA - Kratkoročna potraživanja 1.600 najvećih preduzeća u Republici Srpskoj u prvoj polovini ove godine povećana su za milijardu maraka ili 20,8 odsto u odnosu na prošlu godinu, te trenutno iznose 4,8 milijardi KM, pokazuju podaci Privredne komore RS.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević istakao je da su nenaplaćena potraživanja jedan od najvećih problema privrednika u Srpskoj.

- Potraživanja ukupno 9.400 preduzeća u RS prošle godine iznosila su 3,8 milijardi maraka. Povećanje potraživanja za čak milijardu maraka dodatno je ugrozilo i onako lošu likvidnost preduzeća - naglasio je Blagojević.

On je naglasio da potraživanja 1.600 preduzeća koja su Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge dostavila završni račun čine oko 80 odsto ukupnih potraživanja preduzeća.

Ekonomisti ističu da ovoliki iznos nenaplaćenih potraživanja lančano vodi preduzeća u poziciju da ne mogu da izmiruju svoje obaveze, ne samo jedni prema drugima, nego i prema RS i radnicima.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je u funkcionisanju jedne zemlje i privrednih subjekata zaduženje nužno, jer u momentu kada prvi u nizu ne plati svoj dug, on odmah uvlači i druge subjekte u taj lanac.

- Po pravilu su državni organi i vlade generatori neplaćanja, a to onda vodi ka besparici. Povećanje međusobnih dugova u RS je samo odraz nelikvidnosti koja već neko vrijeme postoji. Situacija je komplikovana i zbog činjenice da mi nemamo banke koje prate neke investicione projekte, tako da se time dodatno pogoršava situacija - kazao je Pavlović.

On je istakao da je rješenje za ovaj problem da se analizom tih međusobnih odnosa pokuša uraditi nešto poput nekadašnjih multilateralnih kompenzacija, kojima se pokušavalo izmiriti obaveze bez kamate.

- Vrlo često se ukupno zaduženje time uspjelo smanjiti - naglasio je Pavlović.

Opterećenja

Zoran Pavlović je istakao da je povoljne uslove za poslovanje koje je Srpska imala poremetila povećanjem opterećenja na zarade i povećanjem stopa doprinosa.

- RS je time izgubila atraktivnost za firme iz okruženja. Ne možete računati da ćete stabilizovati budžet time što ćete dodatno opteretiti privredu koja nema zamaha - naglasio je Pavlović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana