Potraga za ugljom

Marina Čigoja
Potraga za ugljom

BANjALUKA - Preduzeće "Komsar enerdži RS" kreće u istraživanja uglja na ležištima u opštinama Ugljevik i Lopare, a ukupna investicija iznosi oko 12,7 miliona maraka.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević potpisao je juče u ime Vlade Srpske dva koncesiona ugovora za istraživanja uglja na ležištima u Ugljeviku i Loparama sa preduzećem "Komsar enerdži RS".

- Projekat detaljnih geoloških istraživanja na ležištima "Delići i Peljave-Tobut" u opštinama Ugljevik i Lopare i na ležištu "Baljak" u opštini Ugljevik predviđa investicije ukupne vrijednosti od oko 12,7 miliona KM - saopšteno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS.

Koncesija je dodijeljena na dvije i po godine, od dana zaključenja ugovora, a u ovom roku koncesionar je dužan da izvrši istraživanja i izradi elaborat o klasifikaciji i kategorizaciji rezervi mineralnog resursa.

- Dosadašnjim aktivnostima 'Komsar enerdži' je pokazao ozbiljnost namjere da investira u RS i realizuju projekat izgradnje trećeg termoenergetskog bloka TE Ugljevik koji je veoma važan za Srpsku, a posebno građane opština Ugljevik, Lopare i Bijeljina - istakao je Kovačević i dodao da je Vlada opredijeljena za privlačenje novih investicija i podršku projektima.
Uslovi i način finansiranja, ukupna vrijednost investicije, kao i visina pojedinih ulaganja iskazani su u studijama ekonomske opravdanosti samoinicijativnog zahtjeva za koncesiju na istraživanje ležišta uglja "Delići i Peljave-Tobut" i "Baljak" i u projektima detaljnih geoloških istraživanja na ovim ležištima.

Prije potpisivanja ugovora koncesionar je uplatio jednokratnu koncesionu naknadu od 215.684 KM.

TE Ugljevik 3

- Detaljna geološka istraživanja preduslov su za nastavak realizacije projekta izgradnje termoenergetskog bloka Ugljevik 3 instalisane snage do 400 megavata, koja je grinfild investicija procijenjene vrijednosti oko 400 miliona evra, ističe se u saopštenju Ministarstva finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana