Potraga za tajnim računima bogataša

Priredila: Nada Vranković
Potraga za tajnim računima bogataša

Ženeva - Javni tužilac iz ženevskog kantona pokrenuo je sudski postupak protiv ogranka najveće britanske banke HSBC u Ženevi zbog težeg slučaja pranja novca, a u sklopu istrage policija je pretresla prostorije te banke.

Pretresom su rukovodili državni tužilac Olivije Žorno i tužilac Iv Berto.

Istraga je uslijedila poslije nedavnih otkrića takozvane afere "Svisliks", koju je objelodanio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara. Istraživači su objavili povjerljiva dokumenta prema kojima su imućni klijenti banke izbjegli plaćanje stotina miliona dolara poreza. Među njima je i sedam bogataša iz BiH, koji su u švajcarskoj poslovnici HSBC-a na tajnim računima držali 4,3 miliona dolara. Zbog toga je provjere ranije započela i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Tajne račune su imali i svjetski poznati kriminalci, poslovni lideri, političari i slavne osobe iz svijeta sporta, filma, muzike i mode. Na računima 106.000 klijenata iz 203 zemlje bilo je blizu 100 milijardi dolara. Mnogi od njih su umiješani u mutne poslove, uključujući i veze sa terorizmom.

Iz ženevskog tužilaštva je saopšteno da se postupak odnosi direktno na banku, ali da se može proširiti na osobe koje bi lično mogle da budu osumnjičene da su počinile krivično djelo pranja novca ili učestvovale u njemu. Krivični zakon ženevskog kantona propisuje da neka firma može da bude sudski gonjena nezavisno od krivične odgovornosti svojih zaposlenih, u slučaju da nije preduzela sve potrebne organizacione mjere kako bi spriječila da se unutar nje pojave krivična djela.

HSBC, najveća evropska banka, izvinila se svojim korisnicima i investitorima zbog prakse u svojoj filijali u Švicarskoj, navodeći da je to stvar prošlosti. Banka je ranije objavila da rad njene filijale u Švajcarskoj u periodu do 2007. godine nije bio u skladu sa važećim standardima, ali da je njeno poslovanje transformisano u posljednjih nekoliko godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana