Potpuno zaustavljena proizvodnja u Biraču

Marina Čigoja
Potpuno zaustavljena proizvodnja u Biraču

BANjA LUKA - Prekid isporuke ruskog gasa u BiH doveo je do potpunog zaustavljanja proizvodnje u fabrici glinice "Birač" u Zvorniku, saopšteno je u srijedu iz ove fabrike.

BiH u utorak je potpuno obustavljena isporuka gasa iz Rusije i Ukranije. Rusija je u srijedu u potpunosti prekinula snabdijevanje Evrope gasom preko Ukrajine, što predstavlja kulminaciju spora između Moskve i Kijeva koji pokazuju veoma slabe naznake brzog rješenja razmirica oko cijene.

U "Biraču" ističu da u ovakvoj situaciji više od hiljadu radnika može ostati bez posla, dok su istovremeno ugroženi i objekti i fabrička postrojenja.

- Fabrika nije na vrijeme obaviještena o postojanju bilo kakvog problema, odnosno nije joj ostavljen bilo kakav rok ili mogućnost pripremnih aktivnosti za zaustavljanje proizvodnje, te je dovedena u situaciju da obustavu rada vrši neplanski, što za posljedicu može imati velike i nesagledive štete po samu fabriku, ali i za njenu okolinu - stoji u saopštenju.

Obustava isporuke gasa za ovu fabriku znači apsolutnu obustavu proizvodnje, naglašava se u saopštenju i dodaje da fabrika godišnje u proizvodnom procesu troši oko 85 miliona standardnih kubika prirodnog gasa, čime se svrstava u najveće pojedinačne potrošače ovog energenta u BiH.

Direktor firme "Gaspromet" iz Istočnog Sarajeva Milomir Draganić rekao je da RS nema nikakvih mogućnosti za dodatno snabdijevanje gasom, te da, dok ne bude regulisan dotok cijela BiH neće imati prirodnog gasa.

- RS, kao i cijela BiH, trpi posljedice stanja cjelokupnog tranzitnog sistema gasa - istakao je Draganić. On je rekao da RS nema sopstveno skladište gasa i da zbog toga ne može da reaguje u ovakvim kriznim situacijama.

- Mi smo isključivo vezani za stanje gasa u međunarodnom tranzitnom sistemu od Rusije preko Ukrajine, Mađarske i Srbije. Kada nema dotoka gasa u Srbiju, nema dotoka gasa ni u BiH - istakao je Draganić.

Kotlane "Zvornik stana" potpuno su obustavile rad zbog prekida isporuke prirodnog gasa BiH, a bez grijanja je ostalo oko 103.000 kvadratnih metara stambenog i oko 25.000 kvadratnih metara poslovnog prostora. Zvornik nema mogućnost da pređe na alternativno grijanje, čime stanovi i poslovni prostori do daljeg ostaju bez grijanja.

Potrošači prirodnog gasa u BiH i u srijedu su bili bez tog energenta, potvrdio je dežurni dispečer "BH gasa" Vladimir Vidović. U Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću za proizvodnju i distribuciju toplotne energije "Toplane Sarajevo" na snazi je vanredna situacija.

Ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj razgovarao je u srijedu sa premijerom FBiH Nedžadom Brankovićem i predsjednikom vlade Kantona Sarajevo Besimom Mehmedovićem kako bi se koordinisale aktivnosti s ciljem prevazilaženja aktuelne krize. Jedna od predloženih mjera je da Predsjedništvo BiH organizuje hitnu sjednicu ovim povodom i uputi pisma predsjednicima Ukrajine i Ruske Federacije.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić obavio je u srijedu niz konsultacija sa zvaničnicima u BiH radi preduzimanja hitnih mjera u vezi sa obustavom isporuke gasa BiH.

I Srbiji je u potpunosti obustavljena isporuka gasa, čije će posljedice najviše osjetiti Vojvodina. Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da državne vlasti čine sve kako bi, i pored prekida u isporuci ruskog gasa iz Ukrajine, građanima bilo obezbijeđeno grijanje. Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da je gas s kojim Srbija u ovom trenutku raspolaže - a riječ je o oko milion kubika iz podzemnog skladišta u Banatskom dvoru - usmjeren prioritetnim potrošačima i da su Srbiji "potrebne određene interventne količine".

Isporuka prirodnog gasa iz Rusije u transportni sistem Hrvatske potpuno je prekinuta. Rusija je potpuno prekinula isporuku gasa Sloveniji, Austriji, Češkoj i Slovačkoj. Mađarska je smanjila isporuke gasa velikim industrijskim potrošačima kako bi zaštitila domaćinstva, poslije potpune obustave dotoka gasa iz Rusije.

Snažno pogođena svađom Rusije i Ukrajine oko gasa, Bugarska bi mogla ponovno staviti u pogon jedan od nuklearnih reaktora elektrane Kozloduj čije je zatvaranje bilo jedan od uslova za pristupanje Evropskoj uniji.

Potpredsjednik ruskog "Gasproma" Aleksandar Medvedev optužio je u srijedu Ukrajinu da je zatvorila i posljednji,  četvrti gasovod po kojem se ruski gas isporučuje Evropi.
Medvedev je novinarima u Berlinu izjavio da je "Gasprom" fizički onemogućen da isporučuje gas u punom obimu, mada koristi alternativne puteve - gasovod kroz Bjelorusiju, "Jamal-Evropa", "Plavi tok", kao i gas iz podzemnih skladišta u Evropi.

On je ocijenio da je situacija veoma teška, a da posebno zabrinjava situaciju na Balkanu, gdje nema mogućnosti za podzemno čuvanje gasa.

Češki premijer Mirek Topolanek, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom od 1. januara, upozorio je u srijedu da će EU odlučnije intervenisati" ako isporuka gasa Evropi "ne bude uspostavljena do četvrtka. Sastanak predstavnika EU i Rusije o problemima u isporuci gasa održaće se u četvrtak. EU je najavila pomoć zemljama zapadnog Balkana.

Evropska komisija

Evropska komisija predložila je Moskvi i Kijevu da pošalje posmatrače u Ukrajinu radi mjerenja količina gasa koje prolaze između dvije zemlje, objavio je u srijedu portparol Evropske komisije.

Ukrajinski premijer Julija Timošenko pristala je u srijedu na momentalan dolazak posmatračke misije EU koja bi nadgledala isporuke gasa iz Rusije.

Pregovori

Predsjednik Ukrajine Viktor Juščenko predložio je ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedevu obnavljanje pregovora o tranzitu ruskog gasa u Evropu, saopštila je
pres-služba ukrajinskog predsjednika.

Juščenko je u pismu Medvedevu predložio da se obnovi tranzit gasa u obimu koji je bio 31. decembra 2008. godine.

Grijalice

Trgovački lanac "Merkur" rasprodao je sve grijalice u Sarajevu nakon prestanka snabdijevanja gasom, izjavila je portparol "Merkura" Danijela Bićanović.

Prema informacijama kojima je raspolagala Bićanovićeva, Sarajlije su išle čak u tržni centar "Merkura" u Konjic u potrazi za grijalicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana