Potpisano pismo namjere o izgradnji fabrike za preradu metal silicijuma

Agencije
Potpisano pismo namjere o izgradnji fabrike za preradu metal silicijuma

Banjaluka - U Banjaluci je danas potpisano pismo namjere o izgradnji proizvodne linije za preradu silicijim metala na području opštine Mrkonjić Grad koja će zapošljavati 100 radnika i u koju će biti uloženo 30 miliona evra, prenose agencije.

Pismo namjere potpisali su potpredsjednik Vlade Republike Srpske Jasmin Komić, načelnica opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić i osnivač grupe “Metalege” Gvido Duzi.

Potpisivanju je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je obećao da će Srpska podržati ovu investiciju.

Komić je rekao novinarima, nakon potpisivanja pisma namjere, da će fabrika početi sa radom u naredne dvije godine, te da će sva postrojenja biti urađena u skladu sa najvećim ekološkim i drugim standardima.

On očekuje da će izgradnja ove proizvodne linije biti od izuzetnog značaja za dalji razvoj Republike Srpske.

- Vlada Srpske prepoznaje značaj ovakvih investicija i zato će na svaki način pomoći - rekao je Komić.

Načelnik Mrkonjić Grada Divna Aničić istakla je da će današnji dan ući u istoriju privrednog razvoja ove opštine.

Ona je obećala da će, zajedno sa opštinskom administracijom, biti na usluzi investitoru oko svih aktivnosti u vezi sa izgradnjom fabrike.

Osnivač grupe “Metalege” Gvido Duzi rekao je da će fabrika biti konstruisana korištenjem najnovijih tehnologija koje su se pojavile na tržištu.

- Izgradićemo sigurno najmoderniju fabriku u Evropi. Možemo odmah garantovati da će rezultati biti kvalitetniji od onih koji su već postavljeni u Evropi - rekao je Duzi.

Ambasador Italije u BiH Rajmondo de Kardona zahvalio je predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku što se lično zauzeo za ovu investiciju, kao i ministrima u Vladi Srpske, te načelnici Mrkonjić Grada, a posebno Gvidu Duziju koji je uložio napor za ovu investiciju, koji je vjerovao u BiH i Republiku Srpsku.

- Riječ je o tome da se u BiH dovedu nove tehnologije i iskustva iz drugih krajeva cijeneći potencijal ove zemlje - rekao je Rajmondo de Kardon.

Potpisivanju pisma namjere prisustvovali su ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici Privredne komore Srpske, poslodavaca i sindikata.

Podrška izgradnji izgradnji proizvodne linije za preradu silicijum metala

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Srpska podržati izgradnju nove proizvodne linije za preradu silicijum metala u Bjelajcu kod Mrkonjić Grada.

- Republika Srpska će podržati ovu investiciju u obimu koji smo već preuzeli i reagovaće na svako otvoreno pitanje koje se u toku investiranja eventualno dogodi na ovom projektu - rekao je Dodik danas novinarima u Banjaluci, nakon što je prisustvovao potpisivanju pisma namjera o izgradnji ove fabrike.

Dodik je naglasio da je ovaj projekat veoma važan u sadašnjem vremenu, posebno ako se ima u vidu činjenica da globalna kriza dramatično utiče na zapošljavanje i radna mijesta.

- Ovim projektom u naredne dvije godine definitivno će biti zaposleno više od 100 ljudi, dok će na samoj realizaciji projekta biti angažovan veoma značajan broj ljudi - istakao je predsjednik Dodik.

On je naveo da ovaj projekat optimizma govori o tome da Republika Srpska ima mogućnosti i da joj nisu zatvorena vrata za razvoj.

Dodik je rekao da Republika Srpska ovim projektom neće stati u saradnji sa italijanskim partnerima, ističući da su velika očekivanja Srpske od projekta “Srednja Drina”, koji zajedno radi sa vladama Italije i Srbije.

- Očekujem da će ta dinamika biti znatno poboljšana već u narednim sedmicama - istakao je Dodik.

Dodik je izrazio zahvalnost ambasadoru Italije u BiH Rajmondu de Kardoni, koji ohrabruje italijanske investitore da ulažu u Republiku Srpsku, kao i svima koji su učestvovali u ovom projektu.

On je rekao da Republika Srpska nastavlja da izgrađuje sistem podrške poslovnoj zajednici koji treba da obezbijedi njenu konkurentnost, dok je predstavnicima Srpske preostao jedan važan zadatak da poslovne uslove Srpske prezentuju široj poslovnoj zajednici.

- Republika Srpska danas predstavlja jedno od mjesta gdje vrijedi ulagati i gdje postoji stabilnost za to - zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana