Potpisan ugovor za Banatski Dvor

Glas Srpske
Potpisan ugovor za Banatski Dvor

BANATSKI DVOR - Direktor kompanije "Srbijagas" i izvršni direktor "Gasprom Germanija" Andrej Birjulin potpisali su u petak ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća za podzemno skladište gasa "Banatski Dvor", javio je RTS.

"Srbijagas" će u zajedničkom preduzeću imati 49 odsto vlasništva, a "Gasprom" 51 odsto.

Bajatović je poslije potpisivanja ugovora kazao da će direktor i predsjednik Upravnog odbora zajedničkog preduzeća biti Vladimir Kuznjecov, te da će preduzeće biti registrovano u ponedjeljak, 8. februara, po zakonima Srbije.

- Prva faza punjenja skladišta u Banatskom Dvoru biće završena do kraja marta, i tada će u skladištu ostati oko 250 miliona metara kubnih "jastučnog gasa", koje će "Gasprom" priznati "Srbijagasu" kao ulog u zajedničkom preduzeću - rekao je Bajatović i dodao da će do kraja ove godine u skladištu "Banatski Dvor" biti 470 miliona metara kubnih gasa, što je dovoljno za sigurno snabdijevanje Srbije tim energentom.

Od toga, istakao je Bajatović, "Gasprom" treba da uskladišti ukupno 350 miliona kubika. On je kazao da će širenje kapaciteta skladišta zavisiti od izgradnje gasovoda "Južni tok", kao i od potreba srpskog tržišta.

Birjulin je najavio da će "Gasprom" početi utiskivanje gasa u podzemno skladište gasa "Banatski Dvor" prvog aprila.

Istakao je da je strateška orijentacija "Gasproma" razvoj skladišta gasa u Evropi i da se trenutno radi na šest takvih projekata.

Sporazum o osnivanju zajedničke kompanije za skladištenje gasa "Banatski Dvor" potpisali su 20. oktobra u Beogradu Dušan Bajatović i predsjednik "Gasproma" Aleksej Miler, u prisustvu predsjednika Srbije Borisa Tadića i predsjednika Rusije Dmitrija Medvedeva, koji je tada boravio u posjeti Beogradu.

Kredit EBRD-a

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović najavio je da će Vlada Srbije za desetak dana razmatrati ugovor i državne garancije za kredit Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 150 miliona evra ovom preduzeću.

Upravni odbor EBRD-a dva puta do sada odgađao je razmatranje pozajmice "Srbijagasu", zbog kašnjenja Vlade Srbije u imenovanju komisije za pregovore o kreditu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana