Potpisan ugovor o kineskoj investiciji od 50 miliona KM: Proizvodi od gipsa iz Ugljevika za cijelu Evropu

Srna
Potpisan ugovor o kineskoj investiciji od 50 miliona KM: Proizvodi od gipsa iz Ugljevika za cijelu Evropu

UGLjEVIK - Ugovor o direktnoj kineskoj investiciji, vrijednoj 50 miliona evra za izgradnju fabrike gipsanih ploča i proizvoda od gipsa koja će zapošljavati 100 radnika, potpisan je danas u Ugljeviku, u prisustvu ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića.

Direktor Rudnika i Termoelektrane (RiTE) „Ugljevik“ Čedomir Stojanović rekao je da će kineska kompanija „Novi građevinski materijali Peking“ (Beijing New Building Materials-BNBM) u ovoj investiciji učestvovati sa 90 odsto, a RiTE ostatak.

-Vrijednost investicije je 50 miliona evra, rok za završetak fabrike je dvije godine. Očekujemo da će u okviru ove investicije biti zaposleno 100 novih radnika. Ovo je velika stvar za regiju, ali i cijelu Republiku Srpsku - izjavio je Stojanović.

Stojanović je napomenuo da je cilj kineskog investitora, koji je najveća fabrika u svijetu u proizvodnji gipsanih ploča, da prodaja pokrije cijelo evropsko tržište.

-Godišnja proizvodnja biće zasnovana na 250.000 tona gipsa, koji je nama nus-proizvod u odsumporavanju. Korist će imati i RiTE od prodaje tog gipsa, kao i od prodaje uglja - rekao je Stojanović.

Predstavnik Privredne komore kineskih preduzeća u BiH Jan Hu rekao je da mu je čast što je prisustvovao potpisivanju ovako važnog ugovora, te naglasio da je „BNBM“ vrlo ozbiljna kompanija.

-Ovaj projekat će biti značajan za više strana - lokalnu zajednicu, obje kompanije, cjelokupnu Republiku Srpsku. To će se ogledati kroz rad preduzeća i otvaranje novih radnih mjesta - rekao je on i izrazio nadu da će ovaj projekat biti uspješno realizovan.

Potpisani ugovor odnosi se na izgradnju fabrike gipsanih ploča kapaciteta 40 miliona metara kvadratnih na godišnjem nivou, a predviđeno je da će logističke i tehničke usluge vršiti lokalne kompanije.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokć istakao je da je Srpska odgovora prema investitorima nakon što je u Ugljeviku prisustvovao potpisivanju ugovora.

Đokić je naveo da je ova investicija istorijski događaj za opštinu Ugljevik, Rudnik i termoelektranu u ovoj lokalnoj zajednici, za regiju i cijelu Republiku Srpsku.

-Uvjeren sam da ćemo u naredne dvije godine dobiti novu fabriku, a ova velika investicija je dodatni dokaz da smo dobro uradili kada smo prije nekoliko godina izgradili sistem za odsumporavanje dimnih gasova i time ispunili veliki cilj - sprečavanje emisije štetnih gasova i krupnih čestica u atmosferu, dali značajan doprinos poboljšanju ekološih prilika u regionu, jer je Termoelektrana „Ugljevik“ bila jedan od velikih zagađivača - rekao je Đokić novinarima.

On je dodao da će novom investicijom biti preuzet gips kao produkt rada sistema za odsumporavanje, koji će biti upotrijebljen kao sirovina za novi proizvod.

-Pokazali smo krajnje odgovoran odnos kao Republika, kao sistem, i prema ekološkim potrebama, kao i po pitanju daljeg razvoja Srpske - naveo je Đokić i zahvalio kineskim partnerima za spremnost da investiraju u Republici Srpskoj.

Resorni ministar vjeruje da će ova investicija podstaći i druge investitore da ulažu u Srpskoj.
Đokić je rekao da se Republika Srpska pokazala kao odgovorna prema kineskim, kao i drugim partnerima, što je najveći faktor pouzdanosti i sigurnosti za svakog investitora.

-Uvjeren sam da je njihova odluka da investiraju ovdje od značaja i kao izraz prihvatanja Republike Srpske kao pouzdanog partnera. Mi cijenimo napore Narodne Republike Kine, te pozivamo i sve druge zemlje da investiraju kod nas -  poručio je Đokić.

On je zahvalio investitoru, kineskoj kompaniji BNBM, te ukazao da će se na ovaj način razvijati dobri odnosi između Kine i Republike Srpske, ali i iskreno prijateljstvo dva naroda.

- Hvala menadžmentu RiTE „Ugljevik“ i radnicima koji su pokazali spremnost da u budućnosti odgovorno rade svoj posao i pomognu ostvarenje ove investicije, kao i menadžmentu „Elektroprivrede Republike Srpske“ za napore da imamo nove investicije u energetskom sektoru Republike Srpske. Imaćemo ih i više - zaključio je Đokić.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana