Potpisan Ugovor o superviziji vodovodnog projekta

SRNA
Potpisan Ugovor o superviziji vodovodnog projekta

Banjaluka - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija i direktor regionalne kancelarije španskog konzorcijuma "Eptis" Alvaro Diez Santaklara potpisali su danas u Banjaluci ugovor za superviziju nad radovima u okviru projekta "Vodovodna i kanalizaciona infrastruktura u Srpskoj" u vrijednosti većoj od dva miliona evra.

 Tegeltija je rekao da je prema ugovoru potpisanim sa Evropskom investicionom bankom /EIB/ predviđeno da postoji supervizor za taj projekat i da je procedura izbora supervizora vršena po proceduri Evropske komisije za saradnju sa trećim zemljama.


On je novinarima nakon potpisivanja ugovora rekao da je ukupna vrijednost projekta 100 miliona evra, od čega su 50 miliona evra sredstva EIB, 35 miliona evra su grant sredstva Evropske komisije i bilateralna sredstva, dok su 15 miliona evra vlastita učešća lokalnih zajednica.

Tegeltija je naglasio da je sa prvobitnih 23 sada na 30 povećan broj lokalnih zajednica koje su pokazale interes za taj projekat.

Prema njegovim riječima, trenutno se po ovom projektu izvode radovi u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici, dok je šest opština spremno da počne sa radovima, a dvije opštine provode tendere.

Tegeltija je rekao da je u ovom trenutku obezbijeđeno oko 20 miliona evra grant sredstava, dok će se preostala sredstva obezbjeđivati kako se projekat bude realizovao.

Alvaro Diaz Santaklara je rekao da će uz "Eptis" još nekoliko domaćih kompanija uzeti učešće u superviziji projekta, a krajnji cilj projekta je da se poboljšaju uslovi vodosnabdijevanja i kanalisanja otpadnih voda širom Srpske.

On je istakao da će u superviziji biti obezbijeđeni najbolji mogući inženjerski i stručni kadar, kako bi posao bio urađen po najvišim standardima.

Supervizija podrazumijeva usluge stručne podrške, usluge nadzora nad radovima i usluge finansijskog i drugog izvještavanja, na nivou cjelokupnog projekta "Vodovodna i kanalizaciona infrastruktura u Srpskoj".

Prema ranije potpisanom ugovoru o finansiranju projekta, za kreditna sredstva je rok otplate od 25 godina, uz osam godina grejs perioda, sa kamatom od 1,4 odsto.

U junu je povučena prva tranša kredita u iznosu od četiri miliona evra, iz koje je do sada dobavljačima plaćeno 1,7 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana