Potpisan ugovor o objektima za otkup u Agroindustrijskoj zoni Nova Topola

Agencije
Potpisan ugovor o objektima za otkup u Agroindustrijskoj zoni Nova Topola

Banjaluka - Načelnik opštine Gradiška Nikola Kragulj potpisao je danas u Banjaluci ugovor o izgradnji poslovnih objekata za četiri investitora u Agroindustrijskoj zoni u naselju Nova Topola, koji će pokrenuti kapacitete za otkup poljoprivrednih proizvoda sa šireg područja Lijevče polja i njihovu preradu i izvoz na tržište EU, prenose agencije.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je da je Vlada za ovu namjenu ove godine izdvojila milion KM i 160.000 KM za projektnu dokumentaciju i da će podrška biti nastavljena kako budu dolazili sljedeći investitori.

Džombić je naglasio da je ovo najveća projektovana agroindustrijska zona u Republici Srpskoj, koja otvara perspektive ne samo za Gradišku, već i za sve oštine koje gravitiraju tom području.

Premijer Srpske podsjetio je da se ova agroindustrijska zona nalazi u neposrednoj blizini autoputa Banjaluka - Gradiška, što omogućava vezu sa Hrvatskom i EU.

Načelnik opštine Gradiška Nikola Kragulj rekao je da je za izgradnju objekata u Agroindustrijskoj zoni obezbijeđeno 144 hektara poljoprivrednog zemljišta i da ona treba da bude generator razvoja poljoprivrede na području opštine Gradiška i šireg područja Lijevče polja kao lidera u proizvodnji hrane u Srpskoj.

Generalni direktor kompanije “Agrofruktus” Zagreb Denis Matijević najavio je da će tokom naredne godine biti izgrađen moderni otkupno-distributivni centar za voće i povrće, procijenjene vrijednosti 3,5 do četiri miliona evra.

On je rekao da će Agroindustrijska zona biti važna mikrolokacija u regionu za proizvodnju hrane i kontinuirano opskrbljivanje velikog tržišta EU i Ruske Federacije, u koje ova kompanija izvozi.

Matijević je dodao da se ova kompanija bavi organizacijom proizvodnje voća i povrća, te njegovog otkupa, pakovanja i distribucije na području Hrvatske, BiH, Srbije i Makedonije sa 15 otkupnih centara i bazom od 5.000 kooperanata.

- U ovom momentu voće i povrće koje se proizvodi u našoj regiji izvozimo u 22 zemlje EU i Rusku Federaciju, dok smo aktivnosti na području opštine Gradiška počeli prije četiri godine - rekao je Matijević.

On je podsjetio da je ova kompanija prije godinu dana počela razgovore o ovom projektu sa opštinom Gradiška, jer na ovom području postoji ne samo proizvodni potencijal, već realna poljoprivredna proizvodnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana