Potpisan sporazum o saradnji sa načelnicima 27 opština

Agencije
Potpisan sporazum o saradnji sa načelnicima 27 opština

Sarajevo - U Sarajevu je danas promovisan program Omladinske banke, kojeg je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj, te potpisan Sporazum o saradnji i Deklaracija Mreže Omladinskih banaka sa načelnicima 27 opština u BiH, prenose agencije.

Promociju programa Omladinske banke BiH organizovala je Fondacija Mozaik u saradnji sa Komisijom za koordinaciju pitanja mladih u BiH.

Program “Omladinske banke BiH” ima za cilj da poveća učešće mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka, te pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih.

Članove odbora Omladinske banke BiH, njih 240, kao i načelnike 27 opština, pozdravio je Patrik Mun, ambasador SAD u BiH čija je država kroz Agenciju za međunarodni razvoj /USAID/ najveći donator ovog uspješnog programa.

- Bez obzira na sve izazove sa kojima se suočavaju mladi su mi pokazali izuzetnu informisanost, ali i brigu za budućnost svoje zemlje.

Inspirisan sam aspiracijom mladih ljudi poput vas, budućih lidera ove zemlje. Vi mi dajete optimizam za budućnost BiH - rekao je Mun.

Od 2008. do 2011. godine Omladinske banke su u 17 opština implementirale 416 projekata mladih vrijednosti 1.609.308 KM.

U periodu 2012-2014. godine, 32 Omladinske banke podržaće između 600 i 800 projekata mladih, uglavnom u ruralnim sredinama, u vrijednosti 2.500.000 KM, za koje će sredstva obezbijediti Fondacija “Mozaik” u saradnji sa USAID-om, te 32 partnerske opštine i neformalne grupe mladih u svojim zajednicama kroz mobilizaciju lokalnih resursa.

Sporazum o saradnji su potpisani između Fondacije “Mozaik” i opština Bosanski Petrovac, Brod, Bugojno, Doboj-Jug, Gornji Vakuf (Uskoplje), Kakanj, Konjic, Kotor Varoš, Kozarska Dubica, Lopare, Modriča, Mrkonjić Grad, Novi Grad, Novi Travnik, Pelagićevo, Petrovo, Prozor-Rama, Srbac, Šekovići, Šipovo, Tešanj, Usora, Vukosavlje, Zavidovići, Zvornik, Žepče i Živinice.

Omladinskim bankama upravljaju odbori sastavljeni od deset članova, mladi od 15 do 30 godina, izabrani na javnom pozivu i edukovani da vode program malih grantova koji direktno podržavaju jačanje povjerenja i saradnju mladih, te njihove projekte većinom u ruralnim sredinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana