Potpisan Sporazum o Južnom toku

Glas Srpske
Potpisan Sporazum o Južnom toku

SOČI - Predstavnici "Srbijagasa" i "Gasproma" potpisali su u petak Osnovni sporazum o formiranju srpsko-ruskog preduzeća za realizaciju izgradnje gasovoda "Južni tok", prenijele su agencije.

Sporazum su, u ruskom ljetovalištu Soči, potpisali  generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i predsjednik Upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler. "Gasprom" je potpisao i sporazume sa nacionalnim gasnim kompanijama Grčke, Bugarske i Italije, zemalja koje se nalaze na planiranoj trasi gasovoda, a sličan sporazum ranije je potpisan i sa Mađarskom.

Osim toga, u petak je u Sočiju potpisan i bilateralni sporazum Rusije i Italije, koji su parafirali premijeri Vladimir Putin i Silvio Berluskoni.

Sporazum sa "Gaspromom" postaće osnova za formiranje zajedničkog preduzeća te kompanije i "Srbijagasa" sa sjedištem u Švajcarskoj. Direktor "Srbijagasa" kaže da je sada najvažnije što ovaj sporazum dokazuje da planovi za izgradnju "Južnog toka" nisu obustavljeni.
- S obzirom da je taj posao završen i sa Mađarskom i da su pri kraju razgovori sa Austrijom, sve zemlje koje su bile predviđene da budu potpisnice gasnog aranžmana, koji mi zovemo "Južni tok", će imati potpisane ugovore sa "Gaspromom" i zaista ovo treba shvatiti kao napredak u cijeloj priči, kao jednu garanciju da će "Južni tok", onako kako je to bilo i predviđeno, do 31. decembra 2015. godine biti i završen -  kaže Dušan Bajatović.

Dionica gasovoda koja će ići kroz Srbiju trebalo bi da bude dugačka oko 450 kilometara, a njen kapacitet treba da bude veći od 20 milijardi kubnih metara godišnje.
Studija izvodljivosti projekta "Južni tok" trebalo bi da bude spremna do kraja ove godine.  

Trasa

Kako je to projektom predviđeno, trasa gasovoda "Južni tok" polazi od ruske luke Novorosijsk, preko dna Crnog mora do bugarske luke Varna, odakle se preko Balkanskog poluostrva, Srbije i Mađarske nastavlja do Austrije i Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana