Potpisan sporazum o izgradnji Nabuka

Glas Srpske
Potpisan sporazum o izgradnji Nabuka

ANKARA - Četiri države članice Evropske unije i Turska, potpisale su u ponedjeljak u Ankari sporazum o izgradnji gasovoda "Nabuko", a SAD koje takođe podržavaju taj projekat, naznačile su kako je i Rusija pozvana da u njemu učestvuje, javljaju agencije.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je kako je ovim potpisom stvorena osnova za izgradnju gasovoda, javlja agencija DPA.

Evropska unija, četiri članice koje su - Austrija, Bugarska, Mađarska i Rumunija - potpisale sporazum, tim projektom nastoji da smanji vlastitu zavisnost o ruskom gasu i da ga doprema iz centralne Azije, preko Turske i jugoistoka Evrope.

EU je obećala da će finansirati projekat s gotovo 250 miliona evra.

Posebni američki izaslanik za evroazijska energetska pitanja Ričard Morningstar, rekao je kako SAD pokušava da privoli Rusiju da učestvuje u projektu, prenosi agencija AP.

Agencija AFP napominje da četvrtinu zemnog gasa Evropi zasad dobavlja Rusija, ali "Evropa je drži nepouzdanim dobavljačem jer je pretrpjela štete zbog rusko-ukrajinskog gasnog rata".

Američki senator Dik Lugar naveo je kako i Rusija može kao kupac ili dobavljač da učestvuje u projektu.

Morningstar je istakao da bi Iran trebalo isključiti iz tog projekta sve dok ne poboljša svoje odnose sa zapadom.

- "Nabuko" će pružiti energetsku bezbjednost Turskoj, jugoistočnoj i centralnoj Evropi, pa je tako to istinski evropski projekat - izjavio je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Diverzifikacijom izvora i preusmjeravanjem dijela ruskog uvoza gasa u "Nabuko", Evropa bi mogla da izbegne reprizu krize iz januara, prenijele su agencije.

- Važnost "Nabuka" će, ipak, ostati mala, zato što obim gasa koji taj gasovod bude mogao da transportuje neće premašivati pet odsto ukupne evropske potrošnje - ističu analitičari.

Cijena i kapacitet

Ukupna cijena gasovoda procijenjena je na 7,9 milijarda evra, a početni kapacitet trebao bi da bude osam milijardi prostornih metara zemnog gasa kad postane operativan 2014. godine.

Međutim, kad gasovoda dosegne svoj puni kapacitet, ta bi se brojka trebala učetverostručiti i gasovod bi propuštao 31 milijardu prostornih metara gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana