Postignut konsenzus o podjeli aktive ipasive SFRJ

Glas Srpske
Postignut konsenzus o podjeli aktive ipasive SFRJ

SARAJEVO - Predstavnik BiH u Komitetu za sukcesiju finansijske aktive i pasive SFRJ Ljubiša Vladušić rekao je juče da su njegova očekivanja, na sastanku Stalnog mješovitog komiteta država sukcesora u Beogradu prošle nedjelje, u najvećoj mjeri ispunjena, a uspjeh sastanka vidljiv je po tome što je konsenzusom doneseno šest preporuka za vlasti država sukcesora, s ciljem primjene ovog Sporazuma, prenijela je Srna.

Vladušić je rekao da je u Beogradu prvi put pokazana želja svih delegacija zemalja sukcesora za dogovorom, kao i da su otvorena druga važna pitanja, poput neriješenog pitanja osam mješovitih banaka, od kojih su dvije u međuvremenu likvidirane.

On je podsjetio da je, prema Sporazumu o pitanjima sukcesije, riječ o iznosu od 645,55 miliona dolara koji je procijenjen u martu 2001. godine, te da je poslije potpisivanja Sporazuma naknadno tadašnja Narodna banka Srbije i Crne Gore obavijestila države sukcesore da se na računima nalazi iznos od 56,67 miliona dolara, za 588,88 miliona dolara manje nego što je Sporazumom definisano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana