Postignut dogovor, radnici na poslu

Marijana Miljić, Foto: V. Stojaković
Postignut dogovor, radnici na poslu

Banjaluka - Svi zaposleni u preduzeću “Energoinvest - Rasklopna oprema” (RAOP) moći će od ponedjeljka da uđu u firmu, a Vlada RS će na sjednici u četvrtak razmatrati prijedlog kreditnog zaduženja ovog preduzeća prema Investiciono-razvojnoj banci u iznosu od 11,7 milion KM.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Željko Kovačević rekao je da je na sastanku sa menaymentom i sindikatom ovog preduzeća u petak dobio obećanje od Uprave RAOP-a da se kreće u proizvodnju, revitalizaciju i razvoj Rasklopne opreme u Istočnom Sarajevu.

- Zbog obećanja menaymenta pristupićemo izradi aneksa koji se odnosi na kreditno zaduženje RAOP-a kod Investiciono- razvojne banke RS u iznosu od 11,7 miliona KM, a koji će biti razmatran u četvrtak na sjednici Vlade RS - istakao je Kovačević i naglasio da će biti razmatrano i stanje u preduzeću. 

Predsjednik Upravnog odbora RAOP-a Ranko Ubiparip rekao je da preduzeće želi da nastavi proizvodnju, te da ugovore koji su potpisani realizuje do kraja.

- Preduzeće želi da se Vlada RS uključi i kontroliše svako plaćanje iz kreditnog aranžmana koji će biti realizovan - rekao je Ubiparip i dodao da je u interesu preduzeća da sačuva radnike i materijalna sredstva.

Ubiparip je naglasio da preduzeće nema repromaterijala, te ni osnovnih uslova za proizvodnju zbog čega i radnici nisu na svojim radnim mjestima.

- Jedini razlog zabrane ulaska u preduzeće bio je da se sačuva mir sve dok se ne pronađe neki dogovor sa Vladom RS. Proizvodnja će početi čim se realizuje prva tranša kredita i isplate određene zarade zaposlenima - rekao je Ubipar.

On je naglasio da više nema nikakvih zabrane da iko dođe na posao.

Predsjednik sindikata metalske industrije i rudarstva RS Tane Peulić rekao je da RAOP treba opstati i da ima sve potencijale za proizvodnju.

- Insistiramo da se menayment preduzeća što više angažuje i obezbijedi dovoljno posla, te da počne isplaćivati zaostale plate - rekao je Peulić.

On je dodao da podržavaju napore Vlade RS, koja od februara pokušava pronaći pomoć za ovo preduzeće.

- Ukoliko ne dođe do kreditnog aranžmana došlo bi do stečaja preduzeća što bi bio veliki gubitak za RS i zaposlene u ovom preduzeću - istakao je Peulić.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini radnicima su u tri, četiri navrata isplaćeno samo od 150 do 250 maraka.

Predsjednik Izvršnog odbora sindikata radnika ovog preduzeća Siniša Milošević rekao je da je interes zaposlenih samo da rade i da za svoj rad dobijaju platu.

- Većinski vlasnik treba da donese odluku hoće li da radi. Očekujemo da će svi zaključci o kojima je razmatrano biti usvojeni na sjednici Vlade RS - istakao je Milošević i dodao da će se svi radnici u ponedjeljak pojaviti u firmi. Milošević je naglasio da preduzeće duguje radnicima oko 3,5 miliona KM. RAOP ima oko 260 radnika.

Radnicima RAOP-a u četvrtak je bio onemogućen ulazak u fabriku.

Incidenti

Ubiparip je rekao da su u prethodne dvije sedmice u krugu ove firme odvijali incidenti.  

- Jedan od radnika nasrnuo je na drugog nožem, dok je bilo i fizičkih nasrtaja i prijetnji - istakao je Ubiparip.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana