Postignut dogovor o novom budžetu EU

Agencije
Postignut dogovor o novom budžetu EU

Brisel - Lideri EU postigli su dogovor o sedmogodišnjem budžetu nakon razgovora, koji su trajali duže od 24 časa. "Dogovor je postignut. Bilo je vrijedno čekanja", napisao je predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej na društvenoj internet stranici "Tviter".

Očekivanim dogovorom ispunjen je zahtjev sjevernoevropskih zemalja poput Velike Britanije i Holandije koje su željele štedljiviji budžet, dok su održane subvencije za poljoprivedu i infrastrukturu, a čemu su težile Francuska i Poljska.

Ovo je prvo neto smanjenje u budžetu u istoriji EU i predstavlja uštedu od oko tri odsto u odnosu na prethodni period od 2007. do 2013. godine. Ušteda je ostvarena u potrošnji u oblastima od infrastrukture do administracije i naučnih istraživanja.

U nacrtu na kojem se tokom noći radilo navodi se da budžet za period od 2014. do 2020. godine iznosi 908,4 milijarde evra uz apsolutno ograničenje od 960 milijardi evra.

Ovo predstavlja smanjenje od tri odsto u odnosu na prošli budžet iz perioda od 2007. do 2013. godinu i iznos je manji od 973 milijarde evra koji je iznijet u novembru i koji su odbacili britanski premijer Dejvid Kameron i njegovi istomišljenici, poput Holandije, na samitu koji je u novembru okončan bez dogovora.

Evropska komisija je prvo željela da doprinosi zemalja članica u zajedničkom budžetu iznose 1,04 biliona evra, ali je Van Rompej tu sumu umanjio na 973 milijardi evra zbog neuspjeha novembarskog samita, a danas je smanjena na 960 milijardi.

Sporazum sada odlazi u Evropski parlament na konačno odobrenje, a to je proces koji bi mogao da potraje nekoliko mjeseci jer su poslanici najavili da nisu "raspoloženi" za štednju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana