“Pošte Srpske” prodale samo objekat u Banjaluci

Marina Čigoja
“Pošte Srpske” prodale samo objekat u Banjaluci

Banjaluka - Od devet objekata “Pošta Srpske” koji su bili ponuđeni na prodaju, unovčen je samo objekat u Banjaluci, dok su ostale licitacije propale, jer nije bilo zainteresovanih kupaca, potvrdili su u “Poštama”.

Početna prodajna cijena objekta u banjalučkom naselju Kočićev vijenac iznosila je 72.867 KM, a s obzirom na to da je dokumentacija juče još uvijek stizala u “Pošte Srpske”, nismo uspjeli da saznamo da li je za tu sumu u ponedjeljak i prodat taj prostor.

Direktori radnih jedinica “Pošta Srpske” u opštinama u kojima nekretnine nisu prodate istakli su da je jedan od razloga za to činjenica da je vrijeme godišnjih odmora, ali da je uticaja imala i neatraktivnost objekata.

Na prodaju su, između ostalih, ponuđeni objekat i zemljište u Prijedoru koji koštaju 2,8 miliona KM, te poslovni objekat sa zemljištem u Kozarcu za 295.980 KM.

- Troškovi održavanja su ogromni, iako dio objekta izdajemo. Zbog toga smo ga i ponudili na prodaju, ali interesa nije bilo - kazala je direktor Radne jedinice za poštanski saobraćaj u Prijedoru Jelena Dukić.

Na prodaju je ponuđen i poslovni objekat sa zemljištem u Bileći, čija je početna cijena iznosila 986.921 KM, te poslovni objekat sa zemljištem u Vlasenici, koji košta 979.082 KM.

Na prodaju su bili ponuđeni i stan u Novom Goraždu za 54.755 KM, te nedovršeni stambeno-poslovni prostor sa zemljištem u Sokocu, koji košta 768.360 KM, kao i poslovni objekat sa zemljištem u Srebrenici za 893.950 KM.

Za njih nije bilo interesovanja, kao ni za dio objekta u Istočnom Sarajevu, koji je ponuđen za 172.939 KM.

Riječ je o objektima površina od 60 do 1.760 kvadratnih metara, koje su “Pošte” izdavale u zakup ili su bili prazni.

U “Poštama Srpske” ranije su rekli da su zbog povećanih troškova i potrebe za uštedama ponudili na prodaju devet objekata širom RS koje ovo preduzeće ne koristi u cijelosti.

Dodali su da ovo preduzeće nema potrebu za tim nekretninama, jer njihovo održavanje zahtijeva znatne troškove.

- Riječ je većinom o nekretninama zajedničkih službi nekadašnjeg PTT-a, čijom prodajom neće trpjeti ni preduzeće niti građani u ovim mjestima. U svim tim opštinama i mjestima će ostati druge jedinice poštanske mreže, a dio dobijenog novca biće iskorišten za kupovinu manjih poslovnih prostora s ciljem stvaranja efikasnije poštanske mreže - kazali su u “Poštama”

Dodali su da bi “Pošta” za sve ove objekte, prema novom Zakonu o porezu na nepokretnosti, trebalo da izdvoji znatna sredstva za plaćanje poreza, što u trenutku kada se ne poštuje Zakon o poštanskim uslugama, predstavlja dodatno finansijsko opterećenje za ovo preduzeće.

Poslovanje

“Pošte Srpske” i ove godine nastavile su sa negativnim poslovanjem, pa je tako gubitak u prva tri mjeseca 2012. iznosio više od 230.000 maraka.

Gubitak “Pošta” u istom periodu prošle godine iznosio je više od 485.000 maraka.

“Pošte RS” ostvarile su u prošloj godini neto gubitak od 956.668 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana