Poslovni forum menadžera RS: Usavršavanjem do veće zarade

Željka Kokot
Poslovni forum menadžera RS: Usavršavanjem do veće zarade

Banjaluka - Svaki menadžer ima drugačiji problem, od dampinških cijena do delegiranja ovlašćenja radnicima, a najveći izazovi sa kojima se menadžeri Srpske suočavaju su pronalaženje kvalitetnog stručnog kadra i poreska opterećenja.

Centar za edukaciju "Pro Eduka" iz Banjaluke organizovao je u ovom gradu drugi Poslovni forum menadžera RS koji je okupio više od 200 rukovodilaca i menadžera iz privatnog i javnog sektora, te predstavnika institucija sa državnog, republičkog i lokalnog nivoa. Na forumu je zaključeno da se menadžment u regionu sporo i neefikasno prilagođava trendovima i da se menadžeri često nalaze između suprotnih, pa čak i konfliktnih interesa ciljnih javnosti sa vrlo različitim očekivanjima. Istaknuto je da su metode rada sa ljudima zastarjele i neefikasne i da su kontinuirano lično usavršavanje, praćenje megatrendova i promjena organizacione kulture prioriteti menadžmenta u regionu.

- Cilj foruma je nastavak edukacije menadžera koja je jako važna s obzirom na sve promjene koje se dešavaju na našem tržištu - kaže Dragan Močević iz Centra za edukaciju "Pro Eduka" i navodi primjere poznatih svjetskih kompanija koje su, zahvaljujući dobrom liderstvu, ostvarile impozantne rezultate.

- Kompanija "Fejsbuk" je najveći svjetski medij iako nema nijednog novinara, "Amazon" je najveći trgovac knjigama iako nema sopstvenu knjižaru, "Alibaba" je najveći prodajni portal a nema prodavnicu, "Uber" je veliki taksi prevoznik iako nema nijedno taksi vozilo - objašnjava Močević.

Direktor firme "Dijalogos strateške komunikacije" iz Ljubljane Brane Gruban kaže da je na ovim prostorima potrebno više samopouzdanja i odlučnosti, što bi dovelo do bržih obrtaja u savremenom poslovanju.

- Prioritet u okruženju treba da bude promjena zastarjelog stila rukovođenja rada sa ljudima. Oko 70 odsto firmi iz Slovenije promijenilo je poslovnu strategiju u posljednjih par godina, što je izazvalo manjak motivacije zaposlenih - rekao je Gruban i dodao da je problem u organizacionoj kulturi koja smanjuje produktivnost zaposlenih. Naveo je da, prema nekim procjenama, slovenačka privreda godišnje izgubi oko 400 miliona evra zbog niskog stepena pripremljenosti i posvećenosti radnika da urade svoj dio posla.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da je poslovni forum dobra prilika za razmjenu iskustava koja doprinose razvoju privrede.

- Posla i novca u svijetu ima, ali pitanje je ko je i koliko spreman na rizik ulaska u inostrane poslove, dok je domaće tržište suviše malo za dugoročni opstanak kompanija -  kaže Trivić.

Izazovi i trendovi

Na Forumu je organizovana i panel diskusija "Izazovi za menadžere 2020" tokom koje je bilo riječi o najpotrebnijim kompetencijama menadžera u narednih pet godina, značaju komunikacionih vještina, najnovijim trendovima u oblasti edukacije i ličnim iskustvima iz menadžmenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana