Poslovni ambijent najlošijiu regionu

Marina Čigoja
Poslovni ambijent najlošijiu regionu

BANjALUKA - BiH se nalazi na 125. mjestu po lakoći poslovanja među 183 zemlje svijeta, što je neznatan napredak u odnosu na prošlu godinu, kada je bila na 127. mjestu, a najlošije je rangirana od svih zemalja u regionu.

Ovo su pokazali podaci iz zajedničke publikacije Svjetske banke i Međunarodne finansijske korporacije "Izvještaj o poslovanju za 2012: Poslovanje u transparentnijem svijetu".
Po lakoći poslovanja ispred BiH se nalaze Makedonija, koja je zauzela 22. mjesto, Slovenija 37, Crna Gora 56, Bugarska 59, Rumunija 72, Hrvatska 80, Moldavija 81, Albanija 82, dok se Srbija nalazi na 92. mjestu.

U izvještaju se navodi da je BiH pojednostavila dobijanje građevinskih dozvola potpunom digitalizacijom i rekonstrukcijom zemljišno-knjižne uprave i katastra, a olakšano je i osnivanje preduzeća, jer je obavezna upotrebna dozvola zamijenjena jednostavnim obavještenjem o početku poslovanja.

Šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Anabela Abreu rekla je na konferenciji za novinare u Sarajevu da je BiH napravila značajan napredak u reformi pokretanja poslovne djelatnosti.
- Regulatorne reforme su uvijek teške i za njih treba vremena. Vlasti u BiH su prepoznale potrebu da unaprijede poslovno okruženje da bi poboljšale sveukupnu konkurentnost privrede u BiH - kazala je Abreu.

Stručnjak za razvoj privatnog sektora međunarodne finansijske korporacije Iva Hamel istakla je da je sada potreban samo jedan dan umjesto ranijih 15 da se dobije dozvola za početak poslovanja, dok je za dobijanje poreskog broja umjesto ranijih 15 potrebno pet dana, što je proces pokretanja posla smanjilo za 24 dana.

Dodala je da je vrijeme za registraciju imovine smanjeno sa 89 na 15 dana.

Ona je naglasila da je prema indikatoru dobijanja kredita BiH veoma dobra, ali da u nekim drugim oblastima učinak nije zadovoljavajući, pa su tako najteža pitanja početak poslovanja i dobijanje građevinskih dozvola.

Rang-lista zemalja regiona po lakoći poslovanja 

ZEMLjA - MJESTO 

BiH - 125

Makedonija - 22

Slovenija - 37

Crna Gora - 56

Bugarska - 59

Rumunija - 72

Hrvatska  - 80

Moldavija - 81

Albanija - 82

Srbija - 92

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana