Poslovne zone u RS privlače ulagače

Daliborka Sekulić
Poslovne zone u RS privlače ulagače

BANjA LUKA - Opštine Novi Grad, Laktaši, Prijedor, Kozarska Dubica, Gradiška, Srbac, Petrovo, Foča i Bijeljina najviše su uradile u vezi sa pitanjem prostornog planiranja u svrhu privlačenja investitora. Ove opštine su spremne prostorne resurse staviti u funkciju poslovnih zona u RS.

Kazao je juče u Banjoj Luci na seminaru "Koraci pri osnivanju poslovnih zona u RS i problemi lokalnih zajednica" menadžer Odjeljenja za poslovni razvoj u Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća RS Mićo Stanojević. On je podsjetio da je Vlada RS u aprilu usvojila akcioni plan koji će definisati aktivnosti za razvoj poslovnih zona u Srpskoj.

- Agencija trenutno radi na "mapiranju" potencijalnih poslovnih zona u RS, na osnovu čega će se jasno definisati obim investicija i kriterijumi za podsticaj koje će obezbijediti Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva i Ministarstvo finansija RS. Prvi podsticaji trebalo bi da pristignu 2010. godine, odnosno da budu intenzivirani 2012. godine - kazao je Stanojević.

Prostornim planom RS, dodao je Stanojević, prikazano je oko 60 lokacija koje bi trebale da predstavljaju poslovne zone. "Mapiranje" će, naglasio je Stanojević, biti završeno početkom septembra kada će biti stvorena baza podataka za poslovne zone.

Predsjednik sekcije za lokalni razvoj Udruženja ekonomista SWOT Bojan Jojić kazao je da bi pridavanjem većeg značaja poslovnim zonama, RS mogla da postane interesantnija investitorima, a samim tim da postane i konkurentna.

- Lokalnim zajednicama bi, prema procjenama, trebalo najmanje deset evra po kvadratu za uređenje infrastrukture i realizaciju projekata - rekao je Jojić.

Foča

Opština Foča je među prvim opštinama u RS koja je shvatila značaj poslovnih zona, te će kupovinom imovine preduzeća u stečaju "Maglić" omogućiti stvaranje industrijske zone. Načelnik odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Foča Radenka Srndović istakla je da su u toku aktivnosti da se pronađe šest miliona maraka za kupovinu "Maglića".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana