Poslovne zone pokreću privredu

Marijana Miljić, Foto: A. Čavić
Poslovne zone pokreću privredu

Banjaluka - Osnivanjem industrijskih zona u lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj privreda će dobiti dodatnu snagu, a osim toga biće pojačan i uticaj opština na cijelu ekonomiju Srpske.

Rekao je ovo juče ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević prije prezentacije projekta "Podrška osnivanju i jačanju poslovne infrastrukture za unapređenje malih i srednjih preduzeća", koji podrazumijeva formiranje poslovnih zona u opštinama Srpske.

- Ovaj projekat izuzetno je značajan za privredu Srpske, a njegovom realizacijom Srpska će dobiti dodatnu snagu - rekao je Kovačević i dodao da će poslovne zone u opštinama biti dodatni pokretači razvoja privrede Srpske.

- Implementacijom industrijskih zona pojačaće se uticaj lokalnih zajednica na privrednu aktivnost Srpske - rekao je Kovačević i dodao da će se realizacija ovog projekta finansirati iz IPA fondova.

Dodao je da svi privrednici u Srpskoj mogu aplicirati za sredstva iz IPA fondova i realizaciju samog projekta.

Vođa projekta "Podrška osnivanju i jačanju poslovne infrastrukture za unapređenje malih i srednjih preduzeća" Vilijam Luis iz Irske rekao je da je prvi zadatak utvrđivanje planova opština u pogledu njihove ekonomske strukture, a slijedi prilagođavanje tih planova zahtjevima malih i srednjih preduzeća.

- Treća faza realizacije projekta je pronalaženje sredstava, bilo od međunarodnih finansijskih institucija ili poslovnih banaka, te analiza pod kojim se ta sredstva mogu dobiti - rekao je Luis i dodao da je ovaj projekat vrijedan 1,5 miliona evra, a period realizacije je dvije godine.

Prepreke

Vilijam Luis rekao je da u svakoj zemlji postoje prepreke za razvoj malih i srednjih preduzeća, te da svakim danom treba raditi na sagledavanju mogućnosti za rješavanje tih problema.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana