Poslovna zona - šansa za investitore

Agencije
Poslovna zona - šansa za investitore

Banjaluka - U Poslovnoj zoni Banjaluka, koja je udaljena dva kilometra od centra grada, trenutno radi 80 privrednih subjekata,a zaposleno je 1.700 radnika, prenose agencije.

- Poslovna zona Banjaluka jedinstven je privredni subjekt u regionu sa uređenim građevinskim zemljištem. Raspolaže značajnim potencijalima i resursima koji omogućavaju bavljenje biznisom i nizom privrednih aktivnosti - otvaranjem preduzeća i zapošljavanjem velikog broja radnika - rekao je direktor Poslovne zone Đurađ Banjac.

On ističe da u Poslovnoj zoni, koja je povezana sa autoputevima i željeznicama, dolazi svaki dan sve više novih korisnika, koji investiraju svoja sredstva.

Banjac posebno naglašava da je Poslovna zona prošle godine uspješno poslovala, a to je nastavljeno i u ovoj godini.

- Akcionim planom Poslovne zone je planirano da se u 2013. godini investira 600.000 KM vlastitih sredstava, a investicije se kreću od 50 hiljada do 500.000 KM - navodi Banjac.

On ističe da je trenutno u toku velika investicija na adaptaciji prostora površine 3.000 metara kvadratnih za otvaranje novog velikog preduzeća koje će ove godine početi sa radom i zaposliti 200 novih radnika.

- Poslovnu zonu su prepoznali i mnogi strani investitori koji su svoja preduzeća registrovali u Republici Srpskoj, a svoje potrebe ostvarili ulaskom u Poslovnu zonu, u kojoj su neophodan prostor uredili i stavili u funkciju - ističe Banjac.

On pojašnjava da Poslovna zona daje u zakup objekte i zemljište, pravo građenja, obezbjeđuje ulazak u zajedničke investicije i korištenje kompletne infrastrukture /voda, struja, telekomunikacije/ finansijske i savjetodavne u usluge.

Prema njegovim riječima, operater Poslovne zone na jednom mjestu za nove investitore omogućava brzu i efikasnu pripremu za ostvarivanje poslovanja kroz ispunjavanje administrativnih i tehničkih uslova, čime je ovo prednost u odnosu na druge poslovne zone.

- Naša tehnička služba detaljno razrađuje uslove građenja, te planira režim uređenja prostora i provođenje planske dokumentacije /modelira prostor za nove investitore/, daje opšte smjernice za uređenje prostora, način priključka na komunalnu infrastrukturu i mjere zaštite životne sredine, te druge vrijednosti propisane zakonom - kaže Banjac.

On dodaje da se uveliko radi na kompletiranju dokumentacije o nekretninama kroz rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, što je jedan od prioritetnih zadataka poslovne zone.

Prema njegovim riječima, Poslovna zona u svom vlasništvu posjeduje 42 hektara zemljišta, od čega ja 54.240 metara kvadratnih površina izgrađenih poslovnih objekata, a od toga je 26.000 metara kvadratnih dato je na raspolaganje korisnicima, dok je još 136.000 metara kvadratnih zemljišta slobodno za gradnju novih privrednih objekata.

- U Poslovnoj zoni već godinama rade značajni privredni subjekti, državne i naučne institucije, koje su ovdje našle svoj poslovni interes - kaže Banjac.

On je pozvao sve koji žele da se bave privrednim aktivnostima da dođu u Poslovnu zonu, gdje će dobiti sve potrebne informacije o mogućnostima investiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana