Poslovna klima najgora u BiH

Marina Čigoja
Poslovna klima najgora u BiH

Banjaluka - BiH je zauzela 126. mjesto po uslovima poslovanja među 185 rangiranih zemalja svijeta, i po ovom parametru i dalje je najgore plasirana zemlja u regionu.

U najnovijem izvještaju o uslovima poslovanja za 2013. godinu (Duing biznis), koji su uradile Međunarodna finansijska korporacija (IFC) i Svjetska banka, ističe se da je BiH smanjila administrativno opterećenje za popunjavanje obrazaca i uplatu doprinosa primjenom elektronskog sistema.

Osim toga, olakšala je prenos imovine između poslovnih subjekata kompjuterizacijom poslovnog registra.

- Istovremeno, BiH je otežala pristup informacijama o kreditima zaustavljanjem prikupljanja kreditnih informacija o pojedincima od strane privatnih biroa - navedeno je u izvještaju.

BiH je prošle godine u izvještaju Duing biznis bila na 125. mjestu, ali je u ovoj godini pala na 126. poziciju, jer su na listu uvedene još dvije zemlje. Najbolje plasirana zemlja u regionu po uslovima poslovanja je Makedonija koja se nalazi na 23. mjestu. Iza Makedonije se nalazi Slovenija na 35. mjestu, Crna Gora na 51, Hrvatska na 84, Albanija na 85. i Srbija na 86. mjestu.

Gledano po pojedinačnim indikatorima po kojima se ocjenjuju uslovi poslovanja, BiH se po uslovima za početak poslovne aktivnosti nalazi na 162. mjestu, po vremenu potrebnom za dobijanje građevinskih dozvola na 163, dok se po procedurama, vremenu i troškovima potrebnim za registraciju imovine nalazi na 93. mjestu.

Prema indikatoru dobijanja kredita BiH se nalazi na 70. mjestu, dok je o pitanju zaštite investitora svrstana na 100. poziciju. Kada je u pitanju plaćanje poreza, BiH je na 128. mjestu, dok je po procedurama, vremenu i troškovima potrebnim za priključenje struje zauzela 158. mjesto. Po indikatoru trgovine sa inostranstvom, odnosno dokumentima, vremenu i troškovima potrebnim za uvoz i izvoz BiH se nalazi na 103. mjestu, dok je po sprovođenju ugovora na 120. mjestu.

Najbolji Singapur

U izvještaju se ističe da u svijetu već sedmu godinu zaredom po uslovima poslovanja prednjači Singapur, a prate ga Hongkong, Novi Zeland, SAD, Danska, Norveška, Velika Britanija, Republika Koreja, Gruzija i Australija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana