Poslove odbijaju zbog male zarade

Nada Vranković
Poslove odbijaju zbog male zarade

BANjALUKA - Mala zarada, rad na terenu, neodgovarajuće radno vrijeme, neplaćen probni rad, neplaćeni putni troškovi, rad na procenat, neodgovarajuća kvalifikacija, te rad izvan mjesta boravka razlozi su zbog kojih pojedini nezaposleni u Republici Srpskoj odustaju od poslova koji im se ponude.

- Nezaposleno lice koje neopravdano odbije ponuđeno zaposlenje u mjestu prebivališta ili na udaljenosti do 50 kilometara, a koje odgovara njegovim kvalifikacijama i radnim sposobnostima briše se sa evidencije Zavoda za zapošljavanje i ne može se u idućih 12 mjeseci prijaviti Zavodu - istakla je v.d. direktora Zavoda za zapošljavanje RS Gordana Latinović.

Dodala je da su od početka ove godine zbog odbijanja poslova sa liste Zavoda izbrisana dva lica, a u istom periodu prošle godine osam lica.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić istakao je da se dešavalo da nezaposleni odbiju poslove zbog uslova koje nudi poslodavac.

- Ima i onih koji se vode na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS, preko kojeg imaju ostvareno zdravstveno osiguranje, ali rade negdje na crno jer im se tako više isplati. Mnogi se vode time da im je unosnije da rade za dnevnicu, jer ako se zaposle postoje šanse da im poslodavac ne isplati ono što su zaradili - naglasio je Milić.

Dodao je da takvi problemi urušavaju zdravu privredu, a pogotovo onaj dio koji najviše trpi posljedice poput građevinskog i privrednog sektora.

Najčešće se odbijaju terenski poslovi i oni za koje se ne traži određena stručna sprema.

Sindikat

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić istakla je da je osnovni razlog za odbijanje posla mala plata ili se dešava da posao ne odgovara samoj kvalifikaciji radnika.

- Neki radnici često kalkulišu oko toga šta im je bolje i time se i rukovode. U situaciji kada ima 150.000 nezaposlenih, svaki posao koji obezbjeđuje primanje potrebno za egzistenciju je nešto što ne treba odbijati - navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana