Poslove i dalje „sklapaju na riječ“

Danijela Bajić
Poslove i dalje „sklapaju na riječ“

BANjALUKA - Uprkos preporukama da se prije sklapanja poslova sa novim partnerima kompanije dobro raspitaju s kim pokreću biznis, mnogi privrednici i u kriznim vremenima vjeruju “na riječ”, što pokazuju i podaci Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) koja je ove godine izdala svega 20 boniteta.

Biznismeni rijetko pristupaju provjerama iako bi na taj način mogli da spriječe nastanak velikih problema zbog kojih izgube novac te su primorani da zatvaraju firme, a u prilog tome govori i podatak da je APIF lani izdao 25 boniteta, dok je godinu ranije na njihovu adresu stiglo 19 zahtjeva.

U APIF-u ističu da je provjera boniteta potencijalnih, ali i stalnih poslovnih partnera od strane domaćih privrednih društava daleko od zadovoljavajućeg nivoa.

- Poslovni subjekti se izlažu riziku u sklapanju poslova, što može dovesti do problema u naplati potraživanja i ugrožavanja likvidnosti poslovanja. S druge strane, u modernom poslovanju u razvijenim zemljama provjera boniteta potencijalnog poslovnog partnera je nešto što se podrazumijeva - istakli su u APIF-u.

Dodali su da upravo zbog toga konstantno ukazuju domaćim privrednim društvima da prije donošenja poslovnih odluka i sklapanja poslova, ali i tokom poslovanja provjere bonitet svojih poslovnih partnera.

- U suštini, ocjena kreditnog boniteta predstavlja procjenu sposobnosti izmirenja obaveza privrednog društva o roku dospijeća, utvrđenu na osnovu posebnog modela vrednovanja finansijskih principa poslovanja privrednih društava, zasnovanog na primjeni finansijske analize i statističkog monitoringa u vidu Bon1 i Bon2 - kazali su u APIF-u.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić kazao je za “Glas” da u Srpskoj još nije zaživjela praksa provjere boniteta privrednih društava, zbog čega bi bilo dobro da se o ovoj temi više govori.

- Praksa je da ljudi ulaze u određene poslove bez provjere. Dešava se da neki upadnu u finansijske teškoće i za sobom vuku poslovne partnere. Vrijeme na tržištu je turbulentno i do 70 odsto kompanija koje su prije deset godina u svijetu bile među najznačajnijima danas ni ne postoji - kazao je Račić.

Dodao je da potvrde o bonitetu, pored APIF-a, izdaje i Privredna komora, kao i mnoge druge komercijalne agencije, a na informacije se čeka svega nekoliko dana.

Realno vrijeme

Prema riječima direktora Unije poslodavaca RS Saše Aćića, veliki broj kompanija istoriju poslovanja budućih poslovnih partnera traži od specijalizovanih kompanija koje, kako tvrdi, obrađuju finansijske podatke i isporučuju ih firmama po zahtjevima koje same kreiraju.

- Prije donošenja poslovne odluke jako je bitno da imate tačne i najnovije informacije o klijentu. Dobar primjer je Agencija za privredne registre APR u Srbiji, gdje, na primjer, imate u realnom vremenu informacije o blokadi računa - kazao je Aćić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana