Poslovanje “Destilacije” i ove godine u znaku borbe za tržište

Danijela Bajić
Poslovanje “Destilacije” i ove godine u znaku borbe za tržište

TESLIĆ - Kako bi održala likvidnost, teslićka “Destilacija” bila je primorana da se zaduži za tri miliona maraka, a situacija u ovom preduzeću i dalje je neizvjesna s obzirom na crne prognoze koje stižu iz Evrope.

Poslovanje ovog preduzeća još prošle godine uzdrmala je kriza na evropskom tržištu, a direktor Zoran Škrebić kazao je za “Glas Srpske” da je situacija i dalje turbulentna.

Prema njegovim riječima, ova firma je uspjela da sačuva proizvodnju, što je, kaže, najbitnije.

- U proteklom periodu smanjili smo broj radnika, ali ne na način da smo ih otpuštali, nego smo prestali sa zapošljavanjem novih i nismo produžavali ugovore ljudima koji su bili na određeno. Trenutno u našoj firmi rade 294 radnika - kazao je Škrebić.

Dodao je da je krizu dodatno produbio veliki skok minimalne plate u Srpskoj.

- Taj trošak za nas je previsok, posebno u vrijeme kada je smanjena privredna aktivnost, odnosno tržište. Mi smo iz tog razloga morali da podignemo kredit za održavanje likvidnosti, odnosno da bismo mogli finansirati zalihe drveta, ali i redovne aktivnosti što se tiče poslovanja - istakao je Škrebić.

Ono čime bi se, kaže, mogli pohvaliti jeste to da i u ovim teškim vremenima i dalje redovno isplaćuju sve plate i obaveze.

- Obaveze izmirujemo redovno uz, naravno, velika odricanja i uštede na svim mogućim poljima u poslovanju. Ove godine dva dešavanja u Evropi su podstakla tražnju, a to su Evropsko fudbalsko prvenstvo u Njemačkoj i Olimpijske igre u Francuskoj. Međutim, postoje najave da će krajem trećeg kvartala i početkom četvrtog doći do velikog pada potražnje na tržištu Evropske unije, što će našoj privredi proizvesti dodatne probleme - kazao je Škrebić.

Kada bi, kaže, veće firme radile samo za domaće tržište, ne bi imale dovoljno posla ni za mjesec dana.

- Mi smo direktno zavisni od tržišta Evropske unije, odnosno naših inostranih partnera. I ukoliko dođe do poremećaja kod njih, možemo očekivati sličan scenario - rekao je Škrebić.

Kada je riječ o zemljama u koje “Destilacija” plasira svoje proizvode, Škrebić ističe da su Srbija, Hrvatska, Austrija, Njemačka i Švajcarska ostale njihova glavna tržišta.

- Međutim, na sve i jednom tržištu je smanjena potražnja. Pokušavamo napraviti diverzifikaciju prodaje naših proizvoda kako ne bismo bili zavisni od poremećaja na tržištu. Međutim, to nije baš lako - kazao je Škrebić.

Dodao je da trenutno u ponudi imaju drveni ugalj, briket drvenog uglja i sirćetnu kiselinu.

- To su naša tri proizvoda koja pakujemo u različitim oblicima i prodajemo - istakao je Škrebić.

Sirovina

Zoran Škrebić kazao je da su prethodnih godina imali problema sa nabavkom osnovne sirovine, što se ove godine promijenilo.

- Imam podatke od 2010. godine i sa sigurnošću mogu da kažem da sada imamo rekordnu nabavku osnovne sirovine - kazao je Škrebić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana