Poslovanje Aerodroma RS u 2016. godini bez većih oscilacija

Marijana Miljić
Poslovanje Aerodroma RS u 2016. godini bez većih oscilacija

Banjaluka - Preduzeće "Aerodromi RS" prošlu godinu završilo je u plusu od 288.621 marku, što je skoro isti rezultat kao godinu ranije, a veća dobit izostala je zbog nerealizacije nekih planova, prije svega u oblasti kargo saobraćaja.

Prihodi, ali i rashodi "Aerodroma RS" u 2016. godini imali su tendenciju pada. Ukupni prihodi iznosili su tri miliona maraka, što je za skoro 840.000 manje u odnosu na 2015. Skoro identična situacija je i na rashodovnoj strani koja je u 2016. težila 2,7  miliona, a godinu ranije 3,5 miliona maraka.

Najviše novca preduzeće je lani zaradilo od svojih usluga i to 2,9 miliona KM, dok se godinu ranije po tom osnovu slilo 3,8 miliona.

Kada je riječ o troškovima, najveći se odnose na izdvajanja za zarade, naknade i ostale lične rashode, koji su u 2016. godini bili 1,3 miliona maraka, što je za 139.000 manje u odnosu na 2015. godinu. "Aerodromi" su na kraju prošle godine zapošljavali 55 radnika, što je za pet manje nego godinu ranije.

Dugoročne obaveze "Aerodroma RS"  na kraju prošle godine iznosile su 2,4 miliona, a godinu ranije 965.050 maraka, a akumulirani gubitak lani je dostigao 5,4 miliona KM.

Direktor "Aerodroma RS" Miroslav Janjić rekao je da je planom poslovanja bilo predviđena veća dobit preduzeća, ali da nisu realizovali sve zacrtane planove.

- Prihodi su pali jer nismo uspjeli da realizujemo zadate planove koji se odnose na kargo saobraćaj. Upravo zbog toga morali smo da smanjimo i sve troškove kako bismo na kraju imali pozitivan rezultat. Prihodi su uglavnom ostvarivani samo po osnovu realizovanog leta Banjaluka – Beograd, ali i ostalih  aerodromskih usluga - kazao je Janjić.

Investicije

Preduzeće se u septembru prošle godine zadužio za sedam miliona maraka kod Investiciono-razvojne banke RS, kako bi realizovao zacrtane investicije. Novac je planiran za izradu prostorno-planske dokumentacije aerodroma, kargo objekta površine 1.350 kvadratnih metara, ali i rekonstrukcije postojeće aerodromske zgrade. Svi ovi projekti trebalo bi da budu realizovani do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana