Poslodavci objasnili kako do većih plata

Danijela Bajić
Poslodavci objasnili kako do većih plata

BANjALUKA - Kroz povećanje automatizacije proizvodnih procesa i tehnološki razvoj privrede Republike Srpske brzo se mora raditi i na povećanju rentabilnosti rada kako bi ekonomija mogla da odgovori globalnim izazovima koji se gomilaju.

Zaključeno je to u petak na okruglom stolu “Stanje ekonomije - izazovi i perspektive” koji je Unija poslodavaca Republike Srpske organizovala u Banjaluci.

Predsjednik Unije Zoran Škrebić rekao je da je, s ciljem prevazilaženja krize koja je prenesana iz zapadnih zemalja, potrebno pripremiti strategiju razvoja Republike Srpske kako bi sva privredna društva znala u kom smjeru da vrše realokaciju ulaganja da bi bila konkurentna.

- Prije izrade te strategije potrebne su nam smjernice za razvoj privrede Republike Srpske. I to su samo neki od naših zaključaka koji će biti upućeni Vladi Republike Srpske, kao i poziv da se poveća dinamika razgovora kako bi se povećala konkurentnost domaćeg tržišta - kazao je Škrebić.

Prema riječima predsjednika Konfederacije sindikata Republike Srpske Željka Tepavčevića, ovaj okrugli sto bio je još jedna prilika za jačanje dijaloga u Srpskoj, ali i poziv Vladi da se uključi u socijalni dijalog.

- Smatramo da se sa utvrđivanjem najniže plate mora poštovati struka i učiniti detaljne analize, gdje očekujemo podršku akademske zajednice, ali i stvoriti zakonski okvir u kojem bi se kretali pregovori socijalnih partnera - rekao je Tepavčević.

Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo istakao je da povećanje najniže plate, ipak, nije dovelo do otpuštanja radnika onoliko koliko je očekivano.

 - Istraživanja ukazuju i na potrebu da se ekspertski tim uključi u razmatranje ekonomske situacije i da se na osnovu objektivnih pokazatelja ubuduće donose odluke o minimalnoj plati. To je korisno i za poboljšanje socijalnog dijaloga - rekao je Đogo.

S druge strane, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Stevo Pucar smatra da dugoročno održivog povećanja plata nema bez tehnološkog razvoja i povećanja dodatne vrijednosti proizvoda koje stvaramo.

- Ako ne stvaramo veću vrijednost, nema ni povećanja ukupnog standarda i plata. Naša ekonomija je trenutno takva da u odnosu na zemlje u regionu imamo najnižu produktivnost koja, u stvari, govori o našoj sposobnosti do proizvodimo dodatnu vrijednost u proizvodima i uslugama - kkazao je Pucar.

TREBINjE

Okruglom stolu u Banjaluci prethodio je i događaj u Trebinju, gdje je tri dana ranije predstavljen sporazum “Za budućnost Srpske”, a kroz diskusije su razmotrene mogućnosti postizanja društvenog dogovora o ključnim ekonomskim i socijalnim pitanjima u našoj zajednici.

Cilj predstavnika Unije poslodavaca RS i Konfederacije sindikata RS bio je da se kroz dijalog prepoznaju strukturni ekonomski i socijalni izazovi, kao i prilika za ubrzanu transformaciju ekonomije i bolji životni standard radnika u našoj zajednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana