Posljedice globalne finansijske krize

Glas Srpske
Posljedice globalne finansijske krize

LONDON - Direktni gubici svjetske ekonomije usljed tekuće finansijske krize biće 2,8 biliona dolara, procijenila je Banka Engleske (BoE) u juče objavljenom "Stabilizacionom izvještaju", javio je Tanjug.

Eksperti BoE su u najnovijoj prognozi uvećali za sto odsto  ranije procijenjene gubitke koji su u globalnoj privredi nastali usljed razornih posljedica finansijskih potresa. BoE, koja u Velikoj Britaniji obavlja ulogu centralne banke, je u maju procijenila da će banke i druge finansijske organizacije, koje su najviše stradale u kreditnoj krizi, iskazati gubitke od 1,4 biliona dolara.

Stručnjaci BoE smatraju da će se rizičan period u svjetskom finansijskom sistemu produžiti, uz jačanje krize u nekim kritičnim sektorima.

Hey fondovi, koji su posebna vrsta investicionih fondova i djeluju u znatno slobodnijem regulatornom ambijentu u odnosu na obične investicione fondove, sa mogućnošću da osim posjeda akcija i obveznica, ulažu u sve što menayeri procijene da će donijeti zaradu, u izvještaju BoE ocjenjuju se kao najrizičniji dio finansijskog sektora. U dosadašnjem toku krize se pokazalo da vlasnici hey fondova najviše osjećaju nedostatak kreditnih sredstava, i to bi, prema ocjeni eksperata, moglo dodatno da zaoštri i inače tešku situaciju u globalnom finansijskom sistemu.

U svijetu, sada, prema podacima iz američkih izvora, radi najmanje osam hiljada hey fondova čiji investicioni kapital se procjenjuje na 1,4 biliona dolara. Dok neki od tih fondova i dalje ostvaruju zamašne profite, drugi su u gubicima, što izaziva velike probleme.

Osiguravajuće kompanije su, takođe, prema analizi BoE, u velikim teškoćama, jer se u tim finansijskim organizacijama  nalazi značajna količina hartija od vrijednosti porijeklom sa kolapsnog hipotekarnog tržišta SAD.

Centralne banke

Centralne banke i vlade najmoćnijih i niza drugih zemalja u svijetu su, kako se navodi u analizi BoE. u toku minulih šest mjeseci uložile oko osam biliona dolara da bi stabilizovale finansijsko tržište i spriječile inače neminovnu propast niza velikih banaka i drugih kompanija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana