Posla ima za hiljade radnika

Marijana Miljić
Posla ima za hiljade radnika

Banjaluka - Drvoprerađivači u Srpskoj plasiranjem svojih proizvoda u inostranstvo popravljaju deficit izvoza RS, a pored toga ova privredna grana predstavlja šansu za dodatna zapošljavanja i smanjenje broja nezaposlenih i za 4.500.

Direktor "Grosist" firme iz Prijedora, koja izrađuje drvene kuće, Ratko Macanović rekao je da je kriza posljednjih godina dovela drvoprerađivače u nepovoljan položaj, ali da je drvoprerada jedina grana u RS koja je suficitna.

- Oko 50 odsto svojih proizvoda firme iz ove privredne grane plasiraju u inostranstvo - rekao je Macanović i dodao da nadležne institucije pridaju malo pažnje firmama iz oblasti drvoprerade.

Istakao je i da su firme iz ove privredne grane u posljednjih pet godina mnogo novca investirale u drvopreradu, u objekte, mašine, ali i ljudske resurse.

- Sve ove aktivnosti preuzete su kako bismo postali konkurenti mnogim firmama u okruženju. Drvoprerađivači su jedina suficitna grana koja može da zapošljava dodatne radnike. U drvopreradi radi oko 8.000 ljudi, a ova privredna grana može još da zaposli oko 4.500 radnika - rekao je Macanović i dodao da su šansu za nova zapošljavanja stvorile investicije drvoprerađivača.

On smatra da je strategija drvne industrije problem svih, kako Vlade, tako i "Šuma RS", ali i fakulteta i svih ostalih  relevantnih institucija koje treba da doprinesu boljem položaju   drvoprerađivača.

Direktor firme "Petroprojekt" iz Bratunca, koja se bavi proizvodnjom građevinske stolarije i elemenata, Janko Petrović, rekao je da na tržištu Srpske dobro prolaze samo oni drvoprerađivači koji su fokusirani na izvoz.  Napominje da je u posljednjem periodu snabdijevanje drvoprerađivača sirovinama od strane "Šuma RS" poboljšano.

Prema Petrovićevim riječima, položaj drvoprerađivača u RS mogao bi se poboljšati izdvajanjem više novca za podsticaje izvoza i dobre proizvodnje ili pak smanjenjem dadžbina i taksi.

Kaže da je "Petroprojekt" stabilna firma, ali da se u posljednje vrijeme ipak osjeti nedostatak likvidnih sredstava.

Direktor firme "Bor" iz Gradiške Milena Vrhovac istakla je da RS ima dobre šanse i predispozicije kada su u pitanju drvoprerađivači. 

- Većina drvoprerađivača izvozno je orijentisana, što doprinosi i smanjenju deficita izvoza i poboljšanju slike RS - rekla je Vrhovčeva i dodala da je drvoprerađivačima potreban i veći broj stručnih ljudi koji se razumiju u novu tehnologiju, koja je sve više zastupljena u ovoj grani privrede.

Naglašava da je takođe potrebno da se pojednostavi procedura dobijanja podsticajnih sredstava, koja je jako komplikovana.

- Drvoprerađivači ne treba da se boje konkurencije, već treba da se otvaraju prema Evropi i njenim tržištima -  rekla je Vrhovčeva.

Penali

Drvoprerađivači ističu da bi šumska gazdinstva trebalo da poštuju rokove isporuke sirovina, kako oni ne bi kasnili u isporuci svojih proizvoda kupcima i bili dovedeni u situaciju da plaćaju penale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana