Poskupljuju luksuzne nekretnine

Glas Srpske
Poskupljuju luksuzne nekretnine

BEOGRAD - Cijene najtraženijih nekretnina na svjetskom tržištu su od početka ove godine do juna porasle za 6,8 odsto, dok je taj rast u istom periodu 2010. iznosio 13,5 odsto, objavila je britanska konsultantska kuća "Najt Frenk" u izvještaju sastavljenom prema globalnom indeksu cijena nekretnina u gradovima, prenio je Tanjug.

Opšti zaključak je da cijene nekretnina rastu sporije otkako su azijske države uvele regulatorne mjere s ciljem suzbijanja inflacije i obuzdavanja prodaje kuća.

Na listi od 14 gradova sa najvećim poskupljenjima luksuznih nekretnina, koju je sastavila britanska konsultantska kompanija, blago usporavanje rasta cijena zabilježili su jedino Cirih u Švajcarskoj i Singapur.

Stanovi i kuće za bogatu klijentelu znatno su pojeftinili u Kijevu, pa se ukrajinska prestonica spustila na listi sa devetog na 14. mjesto, uz pad cijena od gotovo šest odsto.

Od juna 2010. do juna ove godine u Hongkongu su cijene najskupljih nekretnina porasle za 16,1 odsto.

U Sankt Peterburgu, u istom periodu, zabilježen je rast cijena luksuznih kuća od 12,2 odsto, kao posljedica poboljšane ekonomske i poslovne klime u Rusiji od početka godine.

U Pekingu su cijene povećane za 8,9 odsto i pored mjera kineske vlade za obuzdavanje cijena nekretnina, tako da u tom gradu cijene rastu po višoj stopi nego u Šangaju.

U Londonu su cijene više za 8,3 odsto, Šangaju za 7,7, Cirihu 7,4 odsto, Njujorku - Menhetnu 6,8 odsto, Moskvi 6,3 odsto i Singapuru 3,4 odsto.

Pariz

U Parizu su cijene skočile za deset odsto i to je jedan od gradova koji je dostigao te cijene prije recesije, pored Londona i Sankt Peterburga, pa je sada taj rast nešto sporiji.

Visoke cijene održava tražnja stranaca za nekretninama u Parizu, a posebno gostiju sa Srednjeg istoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana