Poskupljuju deterdženti i kućna hemija

Tanja Šikanjić
Poskupljuju deterdženti i kućna hemija

BANjALUKA - Novi talas poskupljenja za kupce u RS uslijediće 1. juna ove godine, kada će porasti cijene deterdženata i sredstava za kućnu hemiju.

Ovo su najavili domaći distributeri i proizvođači deterdženata koji su kao razlog poskupljenja naveli rast cijena ovih proizvoda i sirovina za proizvodnju na svjetskom tržištu.

- Prema novom cjenovniku za deterdžente kompanije "Henkel", koji počinje da se primjenjuje od 1. juna, deterdžent "persil" u pakovanju od tri kilograma koje sada u veleprodaji košta 9,10 KM, koštaće 9,60 maraka - rekao je rukovodilac prodaje u distributerskoj firmi "Megamiks", koja na domaćem tržištu distribuiše "Henkelove" proizvode.

On je dodao da će se deterdžent "meriks" u pakovanju od tri kilograma koje sada košta 5,60 KM, prema novom cjenovniku plaćati šest maraka.

U kompaniji "Prokter end gembl", koja proizvodi deterdžente "arijel", "bonuks" i "tajd", su istakli da su cijene ključnih sirovina i energije za proizvode te kompanije porasle za više od 20 odsto u odnosu na prošlogodišnje, što je povećalo troškove kompanije.

- Politika naše kompanije ne dozvoljava nam da spekulišemo o mogućim povećanjima cijena - rekli su u predstavništvu "Prokter end gembla" u BiH, čiji proizvodi su u okruženju poskupjeli za oko deset odsto.

I domaći proizvođači deterdženata su najavili poskupljenje svojih proizvoda od polovine godine.

Vlasnik firme "Eurohem" Nenad Opačić istakao je da će, zbog rasta cijena sirovina na svjetskom tržištu, od 1. juna povećati cijene većine svojih proizvoda za pet do deset odsto.

- S obzirom na to da su sirovine na svjetskom tržištu poskupjele za više od 40 procenata, bili smo prinuđeni da za 70 odsto naših artikala povećamo cijene u rasponu od pet do deset procenata i to je minimalno poskupljenje, koje je bilo neophodno da bismo uopšte mogli da obezbijedimo nastavak proizvodnje - istakao je Opačić.

Brend menadžer firme za proizvodnju deterdženata "Dukat" Dragan Ždrnja rekao je da će od početka idućeg mjeseca proizvodi ove kompanije poskupjeti.

- Trenutno izrađujemo novi cjenovnik, pa ne znamo za koliko će tačno poskupjeti naši proizvodi - istakao je Ždrnja.

Potrošači

Predsjednik Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović istakao je da poskupljenje deterdženata vodi ka eroziji životnog standarda.

- Poskupljenje artikala neophodnih za domaćinstvo sigurno će predstavljati još jedan udarac na ionako skroman budžet potrošača, koji će sada opet morati da koriguju svoju potrošnju i da novac za skuplje deterdžente obezbijede štedeći na drugim, manje potrebnim artiklima - istakao je Petrović.     

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana