Poskupljuju cigarete

Marijana Miljić
Poskupljuju cigarete

Banjaluka - Većina cigareta koje proizvodi Tvornica duhana Rovinj poskupjeće od 1. aprila na tržištu BiH od deset do 20 feninga po kutiji.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević je rekao da je predstavništvo hrvatske kompanije u Sarajevu dostavilo zahtjev za poskupljenje 24 vrste cigareta iz svog asortimana.

- Nove cijene cigareta primjenjivaće se od 1. aprila - kazao je Kovačević i dodao da proizvođači cigareta u BiH mogu bilo kada u toku godine povećati cijene duvanskih prerađevina, s tim što u novu cijenu moraju uvrstiti sve poreze koji se plaćaju državi, odnosno važeću akcizu za 2015. godinu i pripadajući PDV.

Poslije poskupljenja "Ronhill Black Wave" i "Ronhill Gold Wave" umjesto 3,70 maraka koštaće 3,80 KM. Ostale vrste cigareta iz proizvodnog asortimana Tvornice duhana Rovinj poskupjeće za 20 feninga po paklici. "Ronhil blu" će od aprila koštati 4,20, a "WW", "WW Gold 100s", "WW White", "WW White 100s", "WW Pure No. 10" i "WW Pure No.6" četiri marke.

Pušači će za kutiju cigareta "filter 160", "filter 160 gold", "filter 160 vajt", "filter 160 gold 100 s" i "filter 160 vajt 100 s" umjesto dosadašnjih 3,50 plaćati 3,70 KM.

U nikotinu će jedino po istoj cijeni i dalje uživati oni čiji je izbor "ronhil rič" i "ronhil vajt prestiž".

Cigarete su posljednji put poskupjele 1. januara 2015. godine, a tada su svi proizvođači i distributeri duvanskih prerađevina formirali više cijene za deset do 60 feninga po kutiji zbog usklađivanja sa većom akcizom.

Zalihe

Ratko Kovačević je rekao da su poreski obveznici koji se bave prodajom cigareta Tvornice duhana Rovinj obavezni da 1. aprila popišu zalihe cigareta sa starim cijenama i spisak dostave UIO.

- Razlika akcize koja bude utvrđena u popisnim listama mora se uplatiti najkasnije do polovine aprila - rekao je Kovačević i dodao da će cigarete na koje bude obračunata i plaćena razlika akcize biti prodavane po novim cijenama, bez obzira na to što je na njima stara cijena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana