Poskupljuje zlato

Danijela Stokanić
Poskupljuje zlato

Banjaluka - Zlato u RS bi uskoro trebalo da poskupi, a sve zbog rasta cijena ovog plemenitog metala na svjetskom tržištu, tvrde ekonomisti.

Za gram zlata trenutno je u RS potrebno izdvojiti od 70 do 100 maraka, a još nema procjena za koliko bi trebalo da poskupi. Cijene zlata su eksplodirale ove nedjelje, premašivši nivo od 1.280 dolara po unci, što je najviša cijena od januara prošle godine, kada su bile na vrhuncu od oko 1.310 dolara. Zlatne poluge su sve traženije kako investitori zaziru od kolebljivih akcija, obveznica i sirove nafte, tražeći sigurno utočište u žutom metalu.

Kako je objasnio izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SNjOT Saša Grabovac, eksplozija cijena zlata na svjetskom tržištu će se i te kako odraziti na cijenu ovog plemenitog metala u RS.

- Svjetske cijene berzanske robe uvijek se reflektuju na cijene u RS. Jednim dijelom cijene ne moraju biti direktno proporcionalne. One mogu da porastu više ili manje u odnosu na svjetsko tržište, a sve u zavisnosti od trenutne ponude i potražnje na našem lokalnom tržištu - rekao je  Grabovac.

Dodao je da će u svakom slučaju do poskupljenja zlata u narednom periodu u RS doći.

Potencijalno poskupljenje zlata nije obradovalo ni zlatare a ni ljubitelje ovog žutog metala, za koje tvrde da je ionako preskupo. U derventskoj zlatari "Brilijant" rekli su da gram zlata kod njih košta 70 maraka, ističući da će zbog nove eksplozije cijena zlata na svjetskom tržištu razmišljaju o poskupljenju.

- Međutim, nadam se da će se cijena zlata uskoro stabilizovati. Još čekamo, budu li cijene i dalje divljale svi mi, iz ove branše u regiji, sastaćemo se i dogovoriti o korekciji cijene - rekli su u ovoj zlatari, žaleći se da prodaja nakita nikad nije bila lošija.

O poskupljenju nakita razmišljaju i u prijedorskim zlatarama, ukoliko nabavna cijena bude viša.

- Sve su prilike da će i nabavna cijena, zbog situacije na svjetskom tržištu, biti mnogo viša, a kako bismo i mi mogli nešto zaraditi, moraćemo u korak sa njima. Međutim, to nam nikako ne ide naruku, jer kad sad prodaja stagnira, šta će tek biti kad zlato bude skuplje - istakla je radnica u jednoj prijedorskoj zlatari.

Direktor jedne banjalučke zlatare, u kojoj se gram zlata kreće od 80 do 100 KM, Radenko Regojević ističe da kad je pitanju poskupljenje zlata, na tržištu RS to malo sporije ide.

- Naše tržište nije baš razvijeno da bismo odmah reagovali, ali, ako cijene nastave da skaču, podrazumijeva se da ćemo i mi morati da ih korigujemo - rekao je Regojević.

Prema riječima zlatara, u posljednje vrijeme najviše se kupuje ono bez čega se ne može, a to su vjerenički prsten i burme. Djelimično u šali poručuju da, s obzirom na to kakva je situacije nastala, brak će se početi krunisati i bez toga. 

Banjalučanin Dragan Ilić kaže da se ne sjeća kad je kupio zlatni nakit, ali uskoro to ima u planu.

- Više volim sa djevojkom otputovati negdje, nego dati 300 maraka za neki prsten, za koji je pitanje hoće li nositi ili ne. Nedavno sam sa kolegom išao da tražimo vjerenički prsten, i oni ljepši su preskupi - rekao je Ilić, pitajući se šta će tek biti ako poskupi zlato. 

Otkup

Otkupna cijena zlata po gramu kreće se od 30 KM pa nadviše. Prema riječima zlatara, već neko vrijeme i otkup zlata stagnira, jer, kako kažu, ljudi se prodali šta su imali.

- Nekoliko godina ranije stanovnici su nemilice prodavali svoje zlato kako bi, između ostalog, platili mjesečne račune. Izgleda, prodali su sve što su imali, jer ni otkup zlata više nije što je nekad bio - kažu zlatari. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana